Header fallback 1

SoundEnergy

Het Enschedese SoundEnergy ontwikkelt een duurzaam systeem dat gebouwen met geluidsgolven kan koelen en verwarmen. Voor grote complexen, kantoren en fabrieken kan met de Thermo Acoustic Energy Converter (THEAC) 30 tot 50 procent energie worden bespaard.

Het systeem koelt zonder elektriciteitsverbruik, CO2-neutraal en zonder (giftig) koelmiddel. Oost NL investeert vanuit Innovatiefonds Twente samen met Cottonwood in SoundEnergy om het systeem verder te ontwikkelen en wereldwijd op de markt te zetten.

Bij het THEAC-25-systeem van SoundEnergy worden vacuüm buiscollectoren op de daken van de gebouwen geplaatst. De zon verwarmt via de panelen het water dat naar de THEAC-25 leidt. In de THEAC-25 wordt het hete water door middel van geluidsgolven omgezet naar koud water om ruimten te koelen. In de winter produceren de panelen warm water, waardoor men kan besparen op gas bij het verwarmen van het gebouw. Het TTHEAC-25-systeem heeft zich in een testomgeving inmiddels bewezen. In 2015 won SoundEnergy de Young Technology Award.