Oost NL

SANOVO Technology

SANOVO Technology Netherlands heeft een lange geschiedenis die teruggaat tot 1956, toen Staalkat in Aalten werd opgericht voor de productie van eiersorteermachines. Sinds 2006 maakt Staalkat deel uit van de Deense SANOVO Technology Group. De eerste machines waren houten frames met een weegschaal-mechanisme om de eieren te sorteren. Vanaf het begin van de jaren zestig van de vorige eeuw werden de machines geleidelijk over de hele wereld geëxporteerd. Ontwikkeling is altijd een kernactiviteit van SANOVO geweest: in de loop der jaren groeide de capaciteit van de machines tot meer dan 250.000 eieren per uur. Naast het verhogen van de capaciteit werden uiterst voorzichtige eierbehandeling en individuele eiercontrole ontwikkeld en opgenomen in de nieuwste machines.

Vertrouwde partner voor de eierindustrie

De productontwikkeling binnen SANOVO heeft altijd in nauw contact met de klanten plaatsgevonden om ervoor te zorgen dat de apparatuur precies aan de eisen van de klanten voldoet, ongeacht of deze een kleine, middelgrote of grote eierproductie hebben. Alle machines worden in Aalten ontwikkeld en gebouwd en van daaruit over de hele wereld verscheept. David Kessels Chief Product & Business Management, Egg Handling NL legt uit: “SANOVO Technology Netherlands is een competence center, waar alle aspecten van productie, ontwikkeling, sales, marketing en training verenigd zijn. Elke machine wordt bij de klant geïnstalleerd en wordt geleverd met trainingen voor de medewerkers om een soepel gebruik van de machines te garanderen”.

Hoge standaard voedselveiligheid

SANOVO wil met haar machines bijdragen aan een betere voedselveiligheid wereldwijd op het gebied van eieren. David lacht: “we zijn dan wel geen predikant, maar ‘prediken’ wel het belang van een hoge voedselveiligheid. Met onze knowhow en wereldwijde dekking lukt dat heel aardig en kunnen we een soort van standaard zetten.” SANOVO doet dit op 3 manieren:

  • Monitoren van materialen die in contact komen met eieren en voedselveiligheid kunnen schaden
  • Traceability upstream en downstream
  • Optimale reinigbaarheid van machines

Constant technologische vernieuwingen

SANOVO Technology is constant bezig met technologische vernieuwingen; zo wordt elk jaar een compleet nieuwe machine ontwikkeld en op de markt gebracht. SANOVO maakt daarvoor vooral gebruik van de laatste ontwikkelingen op camera technologie gebied. Zij werken daarvoor samen met TU Twente, TU Eindhoven en Wageningen University & Research. Onlangs heeft Oost NL SANOVO geïntroduceerd bij OnePlanet Research Center in Wageningen om de mogelijkheden te onderzoeken om deel te nemen aan een sensoronderzoeksprogramma.

Uitbreiding van huidige faciliteiten

SANOVO Technology is momenteel bezig met een grote verbouwing en uitbreiding van de huidige locatie in Aalten. Door een constante groeiende omzet en ontwikkeling was er behoefte aan meer ruimte. Ook was het pand enigszins gedateerd en konden ruimtes beter ingericht en benut worden. Gelukkig biedt de locatie in Aalten genoeg ruimte voor deze verbouwing en uitbreiding. Vanuit Aalten kan SANOVO de hele wereld bedienen; zo is luchthaven Schiphol in anderhalf uur te bereiken en kunnen machines eenvoudig naar alle delen van de wereld getransporteerd worden. Ook zijn de drie universiteiten van Wageningen, Enschede en Eindhoven goed bereikbaar.