Oost NL

Olmia Robotics

​Olmia Robotics uit Tiel ontwikkelt, produceert en verkoopt collaboratieve robots voor productie-omgevingen. Een jong, snelgroeiend bedrijf dat zich in korte tijd tot marktleider ontwikkelde. Maar investeringen in robotisering zijn groot; onzekerheid bij klanten tijdens de lockdown zorgde tijdelijk voor minder orders en dus minder omzet. De Corona-OverbruggingsLening die het bedrijf aanvroeg geeft Olmia Robotics de ruimte om haar koers vast te houden.

​Collaboratieve robots werken veilig naast en samen met mensen. Zo heeft het bedrijf een palletiseerrobot - de Palletbooster 2000 - een mobiele robot, die automatisch kan inventariseren welke dozen waar geplaatst moeten worden en ze daar ook neerzet.

Het bedrijf begon in 2017 en zag haar omzet ieder jaar verdubbelen. Olmia Robotics heeft klanten in de metaalbewerking, logistiek en foodsector. De snelle groei wordt een halt toegeroepen door de coronacrisis. Het bedrijf vroeg een Corona-OverbruggingsLening aan, die door Oost NL inmiddels is toegekend. CEO Gijs van de Ven legt uit hoe een mix van de lening en goed financieel management hebben geholpen: "De overbruggingslening heeft ons kunnen helpen doordat het rust geeft in de koers die we uitzetten. Op het moment dat we werden geconfronteerd met Corona zijn we gaan kijken 'welke impact heeft dit voor ons als snelgroeiend bedrijf?' Dan is het heel goed om inzicht te krijgen in je kosten structuur en je liquiditeiten. De verstrekte lening door Oost NL stelde  ons in staat  om de waardevolle investeringen te behouden die we de afgelopen jaren hebben gedaan in productontwikkeling, kennis en personeel."