Oost NL

Ojah

Het is gemaakt van soja en water, ziet eruit als vlees en heeft de beet en structuur van kip: Beeter. De volledig plantaardige vleesvervanger van Ojah. 

In februari 2017 heeft Oost NL haar belang in Ojah verkocht aan de Belgische investeerder Korys. Het Gelderse Ojah b.v. is producent van Beeter®, een plantaardige vleesvervanger die aan tientallen klanten in dertien landen wordt geleverd. Ojah verwacht door de investering van Korys sneller te kunnen groeien. Ojah blijft gevestigd in Ochten.

Met de verkoop van haar belang in Ojah bewijst Oost NL dat realiseren van maatschappelijke doelstellingen en een financieel rendement hand-in-hand kunnen gaan. Michiel Scheffer, gedeputeerde van de Provincie Gelderland: “Wereldwijd groeit de vraag naar voedsel uit plantaardige eiwitten. Die eiwittransitie is goed voor mens, milieu en dier. Alternatieven voor vlees zijn echter alleen kansrijk als ze lekker smaken.

Ojah heeft bewezen dat haar Beeter-producten bij de consument in de smaak vallen. We zijn blij dat we met het beschikbaar stellen van innovatiefondsen een bijdrage kunnen leveren aan de aanpak van wereldproblemen. Daarnaast investeren we hiermee in regionale innovatie en werkgelegenheid. Dat is niet altijd eenvoudig, maar Oost NL bewijst met Ojah dat ons beleid succesvol is.”

Ojah in goede handen overgedragen

Oost NL investeerde sinds eind 2010 samen met private investeerders in Ojah. Door die investering kon een eigen fabriek worden gebouwd in Ochten en groeide het bedrijf van een handvol medewerkers naar een personeelsbestand van 25 FTE. In 2012 werd Ojah uitgeroepen tot Meest Innovatieve MKB-bedrijf van Nederland en is anno 2017 het snelst groeiende vleesvervangerbedrijf van Nederland.

Marius Prins, directeur van Oost NL, is trots op de ontwikkeling van Ojah. “We hebben van dichtbij meegemaakt hoe hard de mensen van Ojah hebben gewerkt. Als aandeelhouder steunden en adviseerden we Ojah daar waar mogelijk. Ojah was een van de parels in onze portefeuille. We vonden het belangrijk ons belang in goede handen achter te laten. Met Korys heeft Ojah nu een gerenommeerde investeerder die het bedrijf verder kan helpen met het realiseren van de ambitieuze groeiplannen. Het geld dat we verdienen met deze verkoop gebruiken we om opnieuw te investeren in kansrijke bedrijven, die de regionale economie en werkgelegenheid in de provincie verder stimuleren”, zegt Prins.

Over Ojah

Directeur Frank Giezen, die Ojah in 2009 oprichtte samen met Wouter Jansen en Jeroen Willemsen, kijkt terug op een prettige samenwerking met Oost NL: “We zijn dankbaar voor de kansen die we kregen door onze voormalige aandeelhouders. Wij beschouwen deze transactie als een logisch volgende stap om ons te helpen onze huidig leidende positie in de plantaardige eiwitten revolutie te versterken.” Met de nieuwe investeerder hoopt het Gelderse bedrijf nieuwe stappen te kunnen maken. Giezen vervolgt: “De deelname van Korys geeft Ojah de gelegenheid om onze internationale groei te versnellen met behoud van onze hoge standaard op bedrijfsethiek, duurzame en schone productielabel en de hoogste kwaliteit en de smaak. We denken met Korys onze bestaande relaties met klanten en partners te versterken en nieuwe internationale partnerschappen op te zetten. De focus blijft liggen op onze ‘ingredient branding strategy’, co-creatie en verdere ontwikkeling van nieuwe plantaardige innovaties. Wij voorzien een verdere uitbreiding van onze huidige productiefaciliteit in Nederland om onze strategie uit te voeren.”

Over Korys

Korys is de investeringsholding van de familie Colruyt. De familie is reeds meer dan 50 jaar actief en heeft de Colruyt Group uitgebouwd tot één van de meest succesvolle retail en food services bedrijven in Europa. Korys wil duurzame meerwaarde creëren via een gespreide portefeuille van investeringen en richt zich op sectoren waarin het reeds aanzienlijke vakkennis heeft opgebouwd, zoals Consumer en Retail, Renewable Energy en Life Sciences.