Oost NL

MindAffect

MindAffect is een Nijmeegse startup die een unieke Brain Computer Interface (BCI) heeft uitgevonden waarmee onder meer ALS-patiënten die niet meer kunnen praten weer kunnen communiceren. Samen met andere partijen investeerde Oost NL vanuit Innovatie- en Energiefonds Gelderland in de groei van het bedrijf.

National Geographic maakte deze korte video over de BCI van MindAffect.

Mensen die als gevolg van bijvoorbeeld ALS of een herseninfarct niet meer in staat zijn om te bewegen en te praten, kunnen dankzij de uitvinding van MindAffect weer communiceren met hun dierbaren. Het Nijmeegse bedrijf ontwikkelt een geavanceerde Brain Computer Interface voor zogeheten locked-in patiënten. Deze patiënten kunnen vaak alleen oogbewegingen gebruiken om met de buitenwereld te communiceren. Dit is vermoeiend en complex.

Via een hoofdkap met sensoren wordt  in de hersenen gemeten  waar de patiënt naar kijkt. Door bewust naar  letters op een scherm te kijken kunnen woorden en zinnen gevormd worden om te communiceren.  

MindAffect werkt samen met onder andere het Donders Instituut van de Radboud Universiteit in Nijmegen.

MindAffect ontving tevens een voucher uit het programma De Groeiversneller. Mede dankzij een groeivoucher kan het bedrijf een prototype maken en testen. Oost NL kende het voucher toe. Met De Groeiversneller stimuleert de provincie Gelderland mkb’ers die willen groeien, met kennis, netwerk en geld.