Oost NL

Micreos

Micreos is een Nederlands biotechnologiebedrijf. Micreos houdt zich bezig met de ontwikkeling van bacteriophage-producten.

Wat voor bedrijf is Micreos?
“Micreos is een Nederlands biotechnologiebedrijf. Wij houden ons bezig met de ontwikkeling van bacteriophage-producten. Phagen zijn de natuurlijke vijand van bacteriën en de producten die wij ontwikkelen zijn dan ook gericht op het bestrijden van bacteriën op allerlei plekken. Op het menselijk lichaam, bij ziektes, in de voedselketen, noem maar op. Daarbij willen we de goede bacteriën die vaak ook op die plekken zitten juist met rust laten. We hebben nu pas de technologie beschikbaar waar we dat goed mee kunnen doen.”

Hoe staat het met de groei van Micreos als bedrijf?
“We zijn begonnen in Wageningen in 2006, toen op 1 kamertje. Inmiddels hebben we hier de hele begane grond in gebruik en zijn we naar een tweede gebouw aan het uitbreiden. Inmiddels werken er zo’n 25 man hier, en we hebben een aantal mensen in Zwitserland aan het werk. We zijn inmiddels technologieleider en zo worden we ook gezien. We werken tegenwoordig met de grootste farmacie- en levensmiddelenproducenten.“

We hebben een hele bewuste keuze gemaakt voor Wageningen

Waarom Wageningen als vestigingsplaats?
We hebben een hele bewuste keuze gemaakt voor Wageningen destijds vanwege de infrastructuur. Dat is nu 5 jaar geleden. Wij zijn natuurlijk afhankelijk van kennis als kennisinstelling. In het overleg met partijen als Oost NL, Food Valley ook, bleken er bijvoorbeeld bepaalde Ambassador-achtige programma’s te zijn waar de beste studenten dan weer hun weg weten te vinden naar nieuwe bedrijven zoals wij. Daar zijn vele toekomstige medewerkers van ons bedrijf uit voortgekomen.

Met Oost NL klankborden over subsidieprogramma’s en internationale programma’s

Welke rol heeft Oost NL voor Micreos kunnen spelen?
“In de eerste plaats heeft Oost NL ons hier naartoe gehaald want wij wisten toch niet goed van het bestaan van die hele infrastructuur af. Maar juist daarna, in de loop van die 5 jaar, hebben we op veel terreinen zoals bijvoorbeeld grote subsidieprogramma’s en internationale programma’s met Oost NL kunnen klankborden. Dat heeft ons bijzonder veel opgeleverd.”

Platformtechologie ook internationaal in de schijnwerpers

Hoe ziet jullie toekomst eruit?
“Het meest voor de hand liggende dat wij kunnen bieden aan de regio is natuurlijk werkgelegenheid omdat we werken met een platformtechologie die inmiddels ook internationaal in de schijnwerpers staat. Dat trekt ontzettend veel mensen uit binnen- en buitenland. Dat leidt op zijn beurt weer tot seminars, dat leidt tot kennisdeling, internationale programma’s. Dat zie je gewoon groeien op dit moment. Als Micreos blazen we in die zin absoluut ons partijtje mee.”
 

Video impressie