Header fallback 1

LivAssured

LivAssured uit Culemborg ontwikkelde met de NightWatch een baanbrekend detectiesysteem voor nachtelijke epilepsieaanvallen. De NightWatch verlicht de zorgtaak van ouders en zorgprofessionals door een waarschuwing te geven bij een heftige nachtelijke epilepsieaanval. Hierdoor kan snel en adequaat hulp worden geboden wat de kans op medische complicaties verkleint. Het systeem werd ontwikkeld in samenwerking met neurologen en het Epilepsiefonds. Oost NL investeerde als fondsmanager van Topfonds Gelderland in LivAssured. De investering maakt verdere ontwikkeling en internationale uitrol van de NightWatch mogelijk.

Jaarlijks hebben zo'n 100.000 Nederlanders te maken met epilepsie. Bij circa 30% van de gevallen betreft het een zware aanval die medische aandacht behoeft. De meeste van deze aanvallen doen zich 's nachts voor en worden vaak niet opgemerkt waardoor medische complicaties ontstaan. Hierdoor ervaren ouders en verzorgenden veelal nachtelijke stress.

Slim algoritme

Om dit probleem op te lossen heeft LivAssured, opgericht in 2013, de NightWatch ontwikkeld in samenwerking met o.a. de instellingen Kempenhaeghe, Sein, UMC Utrecht en het Epilepsiefonds. Het detectiesysteem bestaat uit een armband die de patiënt 's nachts om zijn bovenarm draagt. Het gebruikt een unieke combinatie van hartslag- en bewegingsanalyse, waarbij het apparaat met een hoge mate van nauwkeurigheid bewegingspatronen en veranderingen in hartslag herkent. Een slim algoritme beoordeeld of deze signalen duiden op een epilepsieaanval en stuurt in dat geval een alarm naar de zorgprofessional of ouder. Dit kan voorkomen dat een epilepsieaanval leidt tot meer schade, ziekenhuisopname of zelfs overlijden.

Met deze investering ondersteunt Oost NL de verkoop van de NightWatch om uiteindelijk de zorgkosten te verlagen en de zorgkwaliteit te verhogen. Ook kan LivAssured als bedrijf verder groeien in Culemborg waarmee werkgelegenheid in de regio verder toeneemt.