Header fallback 1

Innovation Industries

Innovation Industries is een nieuw landelijk investeringsfonds dat innovatieve high tech bedrijven een kans geeft om te groeien en hun product daadwerkelijk te vermarkten.

Oost NL, Topfonds Gelderlands en het Innovatiefonds Overijssel participeren in het nieuwe fonds, dat circa 75 miljoen investeert in spin-offs van alle grote Nederlandse technische universiteiten en gerenommeerde instanties als TNO, ECN en DLO. “We brengen alle technologische instituten van Nederland samen op het gebied van kennisvalorisatie”, zegt Harm de Vries, general partner bij Innovation Industries.

Wat doet Innovation Industries precies?

Harm de Vries, general partner bij Innovation Industries: “In het kort: we investeren vanuit Innovation Industries in innovatieve hightech-bedrijven met een goed en verdedigbaar product.

Technologiebedrijven hebben over het algemeen veel geld nodig om hun product of oplossing op de markt te kunnen brengen. Dat heeft onder meer te maken een lange ontwikkeltijd. Je hebt het al gauw over miljoenen. Maar het is in Nederland best lastig om meer dan, zeg, vijf miljoen op te halen. Dat is voor ondernemers heel complex. Ze moeten langs allerlei investeerders en zijn vaak maanden kwijt om hun financiering rond te krijgen. Wij zijn juist een one-stop-shop, met één focus: high tech. Een goed voorbeeld uit ons portfolio is Near Field Instruments: zij ontwikkelen een ultra snel high-throughput Atomic Force Microscopy (HT-AFM)-systeem. Daarmee kan op atomaire schaal worden gemeten op industriële snelheid. Dat is een doorbraak in de halfgeleiderindustrie. Nou, meer high tech krijg je het volgens mij niet.”

‘Innovation Industries investeert in technologieën die oplossingen moeten bieden voor de grote uitdagingen waar we in de wereld mee te maken hebben’

Hoe ben je op het idee van Innovation Industries gekomen?

“Ik heb zelf eerst voor Life Sciences Partners gewerkt, dat is een groot biotech venture fonds. Daar heb ik veel geleerd en vanaf 2006 ben ik samen met een van de oprichters van Life Sciences Partners, Tom Schwarz, zelf fondsen gaan opzetten. Die waren, net als Innovation Industries nu, gericht op de high tech. Dat waren echter relatief kleine fondsen, die stuk voor stuk investeerden in spin-offs van de universiteiten in Rotterdam, Amsterdam en later ook Twente. Na het succes van die drie fondsen gingen we nadenken over de toekomst. We wilden een groter project, met een landelijke in plaats van regionale focus en, niet onbelangrijk, diepere zakken om meer te kunnen investeren. Eentje die álle technologische instituten van Nederland samen moest brengen. Dat is Innovation Industries geworden. We investeren in hightech-bedrijven met een minimum van tweehonderdvijftigduizend euro tot tien miljoen euro.”

‘Er kunnen altijd beren op de weg komen, maar we willen ervoor zorgen dat de productie en ontwikkeling van een bepaald idee of oplossing in Nederland blijft’

Wat is het maatschappelijk belang van een fonds als Innovation Industries?

We investeren in technologieën die oplossingen moeten bieden voor de grote uitdagingen waar we in de wereld mee te maken hebben. Dan heb je het over vraagstukken rondom duurzaamheid, de ouder wordende bevolking of het wereldvoedselprobleem. In ons portfolio zit bijvoorbeeld Solynta, waarin ook Oost NL investeerder is. Solynta is bezig met het veredelen van aardappelen. Met Solynta’s veredelingstechniek kan zaad worden gebruikt in plaats van pootaardappels als startmateriaal voor de teelt. Ter illustratie: 25 gram zaad staat gelijk aan 2500 kilo pootaardappels. Bovendien is Solynta in staat is om zonder genetische modificatie nieuwe eigenschappen in te kruisen, zoals resistenties, en voedingswaarde. Solynta is in 2014 uitgeroepen tot Nationaal Icoon, dat zegt genoeg.”

Kijk, we zitten er uiteindelijk in om geld te verdienen, we noemen onszelf geen wereldverbeteraars ofzo, maar het idee is wel om met Innovation Industries bedrijven daadwerkelijk te laten groeien tot iets tastbaars. Dat ze over tien of twintig jaar nog bestaan. Er kunnen altijd beren op de weg komen, maar we willen er wél voor zorgen dat de productie en ontwikkeling van een bepaald idee of oplossing in Nederland blijft. Het komt nogal eens voor dat een goed product na lancering al snel wordt gekocht door een internationaal bedrijf. Daar heeft Nederland niet veel aan.

‘We hebben erg prettig contact met Oost NL’

Hoe bevalt de samenwerking met Oost NL?

“We kennen Oost NL al een lange tijd. Ze zijn bijvoorbeeld ook aandeelhouder van het Twente Technology Fund, een van onze eerdere fondsen. We hebben daardoor veel en goed contact. Zij nodigen ons uit om te praten over interessante bedrijven en andersom is dat ook het geval. We hebben op investment manager niveau erg prettig contact. We hebben samen een gezamenlijk doel: innovatieve bedrijven naar een hoger plan brengen.”