Oost NL

HyGear

In december 2020 werd bekend dat Xebec Adsorption Inc., met zijn hoofdkantoor in het Canadese Montreal, voor 82 miljoen euro de Arnhemse waterstofpionier HyGear heeft overgenomen. HyGear heeft zich de afgelopen jaren ontwikkeld tot een specialist in het op locatie produceren en leveren van waterstof voor industrie en consument. Xebec is een wereldwijde leverancier van schone energieoplossingen. Oost NL was een van de aandeelhouders van HyGear. 

Lees het nieuwsbericht.

Schaarste aan fossiele brandstoffen

De schaarste aan fossiele brandstoffen vraagt om energiebesparing, de ontwikkeling van alternatieve brandstoffen en het benutten van afvalstromen. HyGear uit Arnhem speelt hierop in met processystemen die het mogelijk maken op kleine schaal waterstof te produceren voor de industrie.

“Er moet iets gebeuren, want over enkele jaren ontstaat extreme schaarste in fossiele brandstoffen” waarschuwt Marinus van Driel, directeur van HyGear. Zijn bedrijf leverde de apparatuur voor de bouw van het eerste waterstoftankstation van Nederland, in Arnhem. “In 2020 maken auto’s op waterstof gewoon deel uit van het straatbeeld.” HyGear gaat ondertussen verder met de ontwikkeling van haar techniek om waterstof op kleine schaal te produceren. Deze apparaten zijn wereldwijd inzetbaar in onder meer de glas-, staal- en voedingsmiddelenindustrie voor significante energiebesparing. Het Arnhemse bedrijf gebruikt haar expertise ook voor milieu- en energiebesparing op maat. Bijvoorbeeld om ruwe olie te winnen uit de reststromen van olie.

Investeren in energie

Oost NL investeert in kansrijke bedrijven die innoveren op het gebied van energiebesparing en alternatieve brandstoffen. Door de investering van Oost NL heeft HyGear de ontwikkeling van de waterstofgeneratoren kunnen financieren. HyGear is binnen enkele jaren uitgegroeid tot een winstgevend bedrijf met een unieke kennispositie.