Oost NL

Freedom Innovations

Freedom Innovations is een producent van prothesematerialen, puur gericht op onderbeenprotheses ofwel ledemaat vervangende onderdelen. Wij maken producten en onderdelen die instrumentmakers kunnen gebruiken om een goede prothese te maken voor mensen die door ziekte of een ongeval hun been kwijtgeraakt zijn.

Wat maakt jullie bedrijf zo bijzonder?

“We zijn wereldwijd één van de leidende, meest innovatieve bedrijven als het gaat om de productie van prothesevoeten met gebruik van carbon materiaal. Van dat proces zijn we eigenlijk de mede-uitvinder en dat is uiteraard best bijzonder.”

Waardoor is Freedom Innovations voor iemand in jouw rol zo’n mooi bedrijf?

“Freedom Innovations is een jong bedrijf dat nog altijd groeiende is. Dat maakt ook dat we continu nieuwe markten aan het verkennen zijn, en daarom hebben we ons dus ook in Europa gevestigd. Samen met de enorme technologische vooruitgang die we boeken in gebruik van passieve materialen tot aan de toepassing van robotica in onze producten, waar we zeer bij betrokken zijn, maakt dat dit voor mij een uniek bedrijf is.”

"Omringd door innovatieve bedrijven en instellingen die voor ons interessant zijn."

Jullie hebben je in 2011 gevestigd in Enschede, wat maakt deze regio zo interessant voor jullie bedrijf?

“Een aantal aspecten is voor ons belangrijk geweest om voor de regio Twente te kiezen. Allereerst zitten we hier heel dicht bij de Duitse grens, en Duitsland is voor ons het grootste afzetgebied. Verder worden we hier omringd door innovatieve bedrijven en instellingen die voor ons interessant kunnen zijn om ons verder te ontwikkelen. Denk daarbij aan een Health Valley, revalidatiecentrum het Roessingh en bijvoorbeeld de Technische Universiteit Twente.

"Bijzonder aangenaam verrast door bijvoorbeeld locatie en vestigingsbeleid Enschede."

Was vestiging in de regio Oost Nederland vooraf al een uitgemaakte zaak?

“Het grappige was, dat toen wij Nederland als vestigingsplek aan het onderzoeken waren, Enschede absoluut niet op onze radar stond, maar dan ook écht niet. Eindhoven, Nijmegen, dat waren wel zo’n beetje de plekken die het moesten worden. Mede dankzij Oost NL, die ons wezen op Twente, zijn we uiteindelijk in Enschede terechtgekomen en dat heeft ons bijzonder aangenaam verrast als het gaat om bijvoorbeeld de locatie en het vestigingsbeleid.”

"Oost NL heeft ons vervolgens Twente laten ontdekken."

Hoe belangrijk is de rol van Oost NL uiteindelijk geweest in jullie keuze voor Enschede als vestigingsplaats?
“Toen wij als Freedom Innovations besloten ons in Nederland te gaan vestigen zijn we via de Dutch Investment Group gekoppeld aan Oost NL. Oost NL heeft ons vervolgens Twente laten ontdekken en heeft ons naast een heleboel praktische punten enorm goed geholpen met het aanknopen van contacten binnen deze regio voor zowel vandaag, als ook voor toekomstige ontwikkelingen. Oost NL heeft er voor gezorgd dat ze in heel Enschede wisten dat wij ons daar kwamen vestigen en daar zijn we ze nog altijd erg dankbaar voor.”

Video impressie