Header fallback 1

Cano-ela

Cano-ela uit Ede ontwikkelt een innovatieve techniek om drie voedingsingrediënten uit koolzaad (ook wel canola genoemd) te halen: olie, eiwitten en vezels. Van die ingrediënten kunnen voedselproducenten producten maken. Met financiering van Vroegefasefinanciering (VFF) Gelderland gaat Cano-ela verder marktonderzoek doen en op termijn een pilotfabriek opzetten.

Cano-ela wil het zaad van de canolaplant optimaal te benutten, waardoor er geen verspilling plaatsvindt en waardevolle ingrediënten overblijven. “Koolzaad wordt al lang gebruikt voor de productie van olie. De reststromen die daarbij ontstaan eindigen als afval of veevoer. In z’n totaliteit gaat het dan om de grootste eiwitrijke afvalstroom ter wereld. Dat is ontzettend zonde want je kunt er juist gezonde ingrediënten uit halen,” zegt Juliana Romero, Founder en CEO van de start-up.

Weinig bewerkingsstappen nodig

Cano-ela heeft een proces om de verschillende componenten van het zaad van elkaar te scheiden. Daardoor is het mogelijk om niet alleen de olie uit het zaad te winnen, maar bijvoorbeeld ook proteïnen en koolhydraten. Romero legt uit: “Onze onttrekkingstechniek kent weinig bewerkingsstappen. Eerst weken we de zaden en daarna gaan ze een aantal stappen door. Dat is een mild proces waardoor goede eigenschappen behouden blijven. Die waardevolle eigenschappen verbeteren de smaak, textuur en duurzaamheid van plantaardige voedingsmiddelen en van vlees- of zuivelalternatieven.”

Financiering voor spannende fase

VFF Gelderland heeft als doel om ambitieuze ondernemers te ondersteunen in de ontwikkeling van de Proof-of-Concept-fase, de fase waar Cano-ela zich nu in bevindt. Romero is dan ook blij met deze nieuw stap in de ontwikkeling van de start-up: “De financiering stelt ons in staat om uitgebreid onderzoek naar de match tussen product en markt. Onder meer door het uitvoeren van trials met potentiële klanten in verschillende fases. We werken daarnaast toe naar een pilotfabriek om te zien hoe we de productie kunnen opschalen. StartLife en Oost NL zijn daarbij waardevolle partners die ons ook helpen bij het scherpstellen van de business case.” Cano-ela was een van de deelnemers aan een succesvolle Gelderse handelsmissie naar Canada en nam deel aan het programma De Groeiversneller. Het was ook een succesvolle deelnemer van StartLife Accelerate in 2021, een programma dat is ontworpen voor startups in een vroeg stadium. I