Header fallback 1

Awesems’ software maakt laadpalen slim 

Elektrisch rijden is niet alleen goed voor het milieu maar ook een ‘waanzinnige’ ervaring, vindt René van de Kracht, oprichter van Awesems. Het Arnhemse bedrijf ontwikkelt, installeert, onderhoudt en exploiteert slimme oplaadpunten voor elektrisch vervoer. Alles onder één dak en gericht op een ‘Awesems’ klantervaring. ‘Slim’ omdat de laders verbonden zijn met de backoffice en het bedrijf zo op afstand allerlei zaken kan uitlezen en storingen van tevoren kan voorspellen en voorkomen. Oost NL ondersteunt het bedrijf via een lening van De Groeiversneller.

Daarmee ontwikkelt Awesems een softwareplatform waar andere marktpartijen bij kunnen aanhaken. “Een lader is een fysiek ding en kan op zich niet heel veel slimmer worden, het is de software die een laadpaal slim maakt,” zegt Van de Kracht. “Wij willen bijvoorbeeld het laadgedrag koppelen aan de energiemarkt, zodat een auto gaat laden wanneer er veel 100% groene energie beschikbaar is tegen het laagste tarief, om vervolgens deze energie rechtstreeks op de laadpalen te leveren.” Awesems staat voor Awesome Smart E-mobility Solutions: “We willen intelligente dingen doen die bijdragen aan het vergemakkelijken en het versnellen van de energietransitie op e-Mobility. Geen mooie verhalen, gewoon doen.” 

Eigenaren laadpalen willen beheer steeds vaker in eigen handen 

Van de Kracht licht het platform toe: “Wij ontwikkelen een platform waar partijen op kunnen die iets willen doen met laadinfrastructuur alsof het hun eigen platform is.” Eigenaren van laadpalen, bijvoorbeeld van grote bedrijven, kopen nu hun laadpalen in bij marktpartijen die ook het klantcontact en het beheer overnemen. Ook zijn de kosten niet altijd even transparant, weet Van de Kracht. “De tendens is dat eigenaren het beheer steeds vaker zelf willen doen, maar ook het klantcontact zelf willen behouden. Wij bieden hun de software infrastructuur én transparantie om dit te kunnen doen. Via ons platform kunnen ze zelf aan alle knoppen draaien, het beheer onderdeel maken van hun IT-infrastructuur en koppelen aan hun eigen bedrijfsprocessen.” 

Ondersteuning De Groeiversneller 

Awesems zocht kapitaal om te groeien en kwam via Qredits terecht bij Oost NL. Met een lening van het programma De Groeiversneller kan Van de Kracht het platform verder ontwikkelen. “Het contact met Oost NL was heel prettig, ze begrijpen onze wereld. We hebben samen onze business case doorgenomen, dat waren inhoudelijk pittige gesprekken. Ze waren superkritisch, maar de gesprekken waren wel altijd heel erg prettig. Oost NL hield ons een spiegel voor, waardoor je nadenkt: ‘wat doen we precies, hoe gaan we het neerzetten?’ Dat is goed.” Ook over de tijdslijn is Van de Kracht goed te spreken: “Het ging allemaal supersnel, in een paar maanden waren we door het hele proces heen.” Na de toekenning van de lening bleef Awesems in contact met de ontwikkelingsmaatschappij, die het bedrijf  in contact bracht met relevante partijen. 

Automatiseren is regeren en vooruitzien 

Awesems richt zich op zowel de leasemaatschappijen als (groot) zakelijke klanten. In 2020 groeide het bedrijf maar liefst enkele honderden procenten en in 2021 is weer een enorme groeispurt voorzien. Kan het bedrijf zo’n snelle groei wel aan? “Logistiek moeten we wat aanpassen en we hebben extra fte’s nodig, maar we zijn helemaal klaar voor groei! Het viel een nieuwe medewerker op dat iedereen hier zo relaxt is en veel lacht. Dat komt omdat wij alles, intern, goed geautomatiseerd hebben. Niemand hoeft hier standaard simpele klusjes te doen. We digitaliseren het proces steeds verder en hebben alle tijd voor onze klanten. Alles wat repetitief is, kan geautomatiseerd worden is de stelling intern. Automatiseren is regeren en vooruitzien, zo kun je je toekomstscenario’s verwezenlijken.” 

Wauw-gevoel 

De meeste werknemers bij Awesems hebben een achtergrond in de IT/Telecom en Autolease markt. “Software zit in ons DNA en we hebben veel technische kennis in huis.”  Van de Kracht en zijn team doen er alles aan om klanten het wauw-gevoel te geven; “We plaatsen zowel normale als snelladers, zijn landelijk dekkend met installaties, hebben ons eigen software platform om slim met laders en laadinfrastructuur om te gaan en doen zelf de 1e en 2e lijns support. Met één telefoontje kunnen klanten alles regelen bij ons, 24/7.” Vrijheid is een belangrijke basiswaarde in het bedrijf, dat gevoel wil Awesems haar klanten ook geven: “We hanteren geen gesloten systemen en contracten waar onze klanten langdurig aan vast zitten. Een voorbeeld hiervan is dat al onze laders die wij plaatsen, simlockvrij zijn. De klant kan dus zo van ons af als hij niet tevreden is, dit houdt ons scherp om de Awesems Experience te blijven leveren.” 

Met De Groeiversneller ondersteunt de provincie Gelderland bedrijven die willen groeien. Oost NL voert het programma uit.