Oost NL

ATRO Medical

Soepeler bewegen, minder pijn en vijf tot tien jaar uitstel van het implanteren van een metalen kunstknie. Dat zijn de voordelen van de meniscusprothese onder de naam Trammpolin, ontwikkeld door ATRO Medical.

Het Nijmeegse ATRO Medical BV, een spin-off van Radboudumc en DSM, wil met Trammpolin pijn in de knie verlichten. Volgens het Reumafonds is artrose de meest voorkomende chronische gewrichtsziekte; ruim 1 miljoen Nederlanders heeft er last van. Het RIVM verwacht zelfs dat dit er in 2040 meer dan 2 miljoen zijn. De pijn en het moeilijker bewegen leiden tot minder kwaliteit van leven, minder arbeidsproductiviteit en meer kosten in de gezondheidszorg. De groep patiënten die ATRO Medical probeert te helpen is specifiek gericht op slijtage en beschadiging van het kraakbeen in de knie, vaak het gevolg van een sportblessure gevolgd door een meniscusoperatie. Nog specifieker  gaat dan om patiënten tussen de 35 en 65 jaar die pijn in de knie ontwikkelen als gevolg slijtage.

Investeringen

Om bij de eerste patiënten een prothese te kunnen plaatsen en aan te tonen hoe deze meniscusprothese hun leven kan verbeteren, haalde ATRO Medical in juli 2017 al een groot deel van de financiering op bij een syndicaat onder leiding van Thuja Capital Heathcare (Seed) Fund II. Oost NL maakte dit syndicaat compleet begin 2018.