Oost NL

ATRO Medical

Soepeler bewegen, minder pijn en vijf tot tien jaar uitstel van het implanteren van een metalen kunstknie. Dat zijn de voordelen van de meniscusprothese onder de naam Trammpolin, ontwikkeld door ATRO Medical. Oost NL investeerde vanuit haar participatiefonds in ATRO Medical.

Het Nijmeegse ATRO Medical BV, een spin-off van Radboudumc en DSM, wil met Trammpolin pijn in de knie verlichten. Volgens het Reumafonds is artrose de meest voorkomende chronische gewrichtsziekte; ruim 1 miljoen Nederlanders heeft er last van. Het RIVM verwacht zelfs dat dit er in 2040 meer dan 2 miljoen zijn. De pijn en het moeilijker bewegen leiden tot minder kwaliteit van leven, minder arbeidsproductiviteit en meer kosten in de gezondheidszorg.

ATRO Medical probeert specifiek de groep patiënten te helpen die slijtage en beschadiging van het kraakbeen in de knie hebben, vaak het gevolg van een sportblessure gevolgd door een meniscusoperatie. Nog specifieker gaat dan om patiënten tussen de 35 en 65 jaar die pijn in de knie ontwikkelen als gevolg slijtage.

Om bij de eerste patiënten een prothese te kunnen plaatsen en aan te tonen hoe deze meniscusprothese hun leven kan verbeteren, haalde ATRO Medical financiering op. Oost NL was  begin 2018 een van de investeerders. Inmiddels heeft  ATRO Medical toestemming van de Inspectie Gezondheidszorg om de meniscusprothese te implanteren bij achttien patiënten. Dit doet ATRO Medical BV samen met het Radboudumc, het Maastricht UMC+ en de Sint Maartenskliniek. Met dit klinische onderzoek wordt vastgesteld of Trammpolin bij patiënten leidt tot minder pijn en een beter belastbare knie.