Oost NL

AMT Medical

Het medisch technologiebedrijf AMT Medical uit Ede ontwikkelt het ELANA heart bypass systeem dat beoogt bypassoperaties veiliger en eenvoudiger te maken en complicaties bij patiënten te verminderen. De toegekende ION+ lening is bedoeld om benodigde klinische studies uit te voeren. Ook de bestaande aandeelhouders NextGen Ventures en Utrecht Holdings (UU/UMCU) financieren mee in deze ronde van totaal €3 miljoen.

Rutger Tulleken, CEO van AMT Medical, is blij met de financiering vanuit ION+: “Met de financiering vanuit ION+ kunnen wij nu de belangrijke stap zetten naar het testen van de behandeling op de eerste patiënten. De aanvragen hiervoor zijn al begin dit jaar ingediend in zowel Duitsland als Nederland. Het is ons doel om de wereld van openhartchirurgie drastisch te verbeteren voor de patiënt, de chirurg en het zorgstelsel.”

Ieder jaar overlijden in Nederland zo’n 9.000 mensen aan de gevolgen van een zogenoemde ‘coronaire’ hartziekte, zoals een hartinfarct. Vanwege de vergrijzing van de bevolking en veelal ongezonde levensstijl, zullen deze aantallen alleen maar stijgen. De behandeling van verstoppingen in de kransslagaders bestaat momenteel uit dotterbehandeling (met stents) of een bypassoperatie (omleiding). ELANA heart bypass systeem maakt het mogelijk een bypass operatie uit te voeren op het kloppende hart, via een hechtingloze procedure. Dit kan zonder de borstkas volledig te openen en realiseert zo een aanzienlijke vermindering van de hersteltijden, complicaties en zorgkosten. Als nieuwe standaard van zorg, kan het systeem van AMT de patiënt resultaten sterk verbeteren. Ook maakt het behandeling mogelijk bij een groep patiënten die nu geen bypassoperatie kan ondergaan.

OP Oost

Video impressie