Header fallback 1

Alveron Pharma

Alveron Pharma uit Nijmegen ontwikkelt een medicijn dat acute bloedingen direct kan tegen gaan. Daarbij gaat het onder andere om acute bloedingen die kunnen ontstaan als ongewenst effect van bloedverdunners (anticoagulantia). Oost NL investeerde in het bedrijf om de ontwikkeling verder mogelijk te maken.

Trombose, als mogelijk gevolg van aderverkalking of hartritmestoornissen, is een aandoening waarbij het bloed stolt op een plaats waar dat niet hoort te gebeuren. Om de vorming van dit soort bloedstolsels tegen te gaan, zetten artsen bloedverdunners in. Bloedverdunners brengen echter weer een verhoogde kans op acute bloedingen met zich mee, waarvan de complicaties voor patiënt levensbedreigend kunnen zijn. Als zich zo'n acute bloeding voordoet, moet een arts onmiddellijk een 'tegengif' toedienen om de effecten van de bloedverdunner tegen te gaan en zo de bloeding te stoppen. Alveron ontwikkelt een medicijn dat in geval van nood in staat is om de 'ongewenste' effecten van bloedverdunners terug te draaien.

Universeel inzetbaar

Wereldwijd gebruiken ongeveer 15 miljoen patiënten bloedverdunners. Zo'n 2 à 3% daarvan kan ten gevolge hiervan te maken krijgen met een acute bloeding. De verwachting is dat met een vergrijzende wereldpopulatie het aantal gebruikers van bloedverdunners in de toekomst toeneemt. De keuze welke 'reversal'-methode wordt ingezet is afhankelijk van het middel dat voor handen is, de klinische urgentie en de ernst van de bloeding.

Het grote voordeel van het medicijn van Alveron is dat het universeel inzetbaar is, omdat  de arts niet eerst hoeft te bepalen welk type bloedverdunner de patiënt gebruikt.

Oost NL investeerde samen met Thuja Capital en Waterman Ventures in Alveron Pharma.