Oost NL

Akoesticum

Voor muziek-, dans- en theatergezelschappen ontbrak het in Nederland lange tijd aan een trainingslocatie met goede oefenruimten én ruime mogelijkheden tot overnachting. Daar is in 2015 verandering gekomen door de komst van Akoesticum, het nationaal trainingscentrum voor muziek, dans en theater in Ede-Wageningen.

Al in het eerste jaar groeide Akoesticum uit tot een begrip. De directie van Akoesticum, dat werd geopend door Zijne Koninklijke Hoogheid Willem-Alexander, was aangenaam verrast door de populariteit. “We weten dat we een voor Nederland unieke culturele trainingslocatie hebben, maar stonden versteld van de verscheidenheid aan boekingen”, vertelde Victor van Haeren, zakelijk directeur van Akoesticum. “We hebben repetitieweekeinden met gezelschappen uit het hele land, masterclasses en ook summer courses van koren en orkesten uit het buitenland die hier enkele weken verblijven.”

Papendal voor podiumkunst

In de voormalige Frisokazerne nabij het station Ede-Wageningen zijn elf repetitiezalen gevestigd waar één- of meerdaagse repetities, werkbijeenkomsten of opleidingstrajecten binnen de culturele sector kunnen worden gehouden. Het complex heeft 150 bedden voor overnachtingen. Koning Willem-Alexander roemde Akoesticum als het Papendal voor podiumkunst.

Fonds Gelderse Cultuurleningen

Om de groei van Akoesticum te stimuleren, verstrekte Oost NL als fondsmanager een lening uit het nieuwe Fonds Gelderse Cultuurleningen. Met het geld konden extra investeringen worden gedaan in personeel en materiaal. Hierdoor kon Akoesticum een goed fundament leggen, dat ook de toekomstige groei kan dragen.