Header fallback 1

20Med Therapeutics

20Med Therapeutics uit Enschede ontwikkelt een nanogel die zorgt dat medicatie op basis van genetisch materiaal (mRNA) op de juiste plek in het lichaam terecht komt. Oost NL investeerde vanuit het Innovatiefonds Twente in de spin-off van de Universiteit Twente.

Gentherapie (medicatie op basis van genetisch materiaal, zoals DNA) is veelbelovend. Behalve erfelijke aandoening kunnen met deze medicijnen in de (nabije) toekomst ook ziektes als kanker of HIV worden behandeld. De afgifte van deze medicijnen kan echter problematisch verlopen. Genetisch materiaal is kwetsbaar en wordt gemakkelijk afgebroken in het menselijk lichaam. Om te zorgen dat het medicijn intact op de juiste plaats terecht komt, is bescherming tijdens het transport en gerichte afgifte noodzakelijk.

20Med Therapeutics past innovatieve nanotechnologie voor de ontwikkeling van RNA en DNA medicijnen. Het non-virale afgifteplatform is gebaseerd op bioresponsieve polymeren die specifiek zijn ontworpen voor efficiënte intracellulaire afgifte van op oligonucleotide gebaseerde medicijnen. De nanodeeltjes zijn breed toepasbaar binnen de ontwikkeling van mRNA en DNA therapieën en geschikt voor verschillende toedieningsroutes. De nanodeeltjes faciliteren alle essentiële stappen voor intracellulaire afgifte van verschillende type oligonucleotiden, van grote DNA plasmiden (>12kb) tot kleine ASO’s.

Bio-nanocluster

Oost NL investeerde vanuit het Innovatiefonds Twente om de ontwikkeling van deze unieke methode te versnellen en daarmee de effectiviteit en veiligheid van medicijnentoediening te verbeteren. De resultaten van de uitvoerige laboratoriumtesten met 20Med nanogel-technologie in de afgelopen jaren zijn veelbelovend. De investering in 20med draagt bij bij aan het versterken van het bio-nanocluster in Twente en het creëren van hoogwaardige werkgelegenheid.