Oost NL

20Med Therapeutics

20Med Therapeutics uit Enschede ontwikkelt een nanogel die zorgt dat medicatie op basis van genetisch materiaal (mRNA) op de juiste plek in het lichaam terecht komt. Oost NL investeerde vanuit het Innovatiefonds Twente in de spin-off van de Universiteit Twente.

Gentherapie (medicatie op basis van genetisch materiaal, zoals DNA) is veelbelovend. Behalve erfelijke aandoening kunnen met deze medicijnen in de (nabije) toekomst ook ziektes als kanker of HIV worden behandeld. De afgifte van deze medicijnen kan echter problematisch verlopen. Genetisch materiaal is kwetsbaar en wordt gemakkelijk afgebroken in het menselijk lichaam. Om te zorgen dat het medicijn intact op de juiste plaats terecht komt, is bescherming tijdens het transport en gerichte afgifte noodzakelijk.

De zeer kleine nanodeeltjes in de gel van 20Med beschermen de medicijnen tijdens het transport door het lichaam. Op de plaats van bestemming openen de nanodeeltjes zich door te reageren op de omgeving binnen in de cel, waardoor het medicijn ongeschonden vrijkomt en z'n werk kan doen. De nanogel-technologie is toepasbaar bij een groot aantal medische aandoeningen.

Bio-nanocluster

Oost NL investeerde vanuit het Innovatiefonds Twente om de ontwikkeling van deze unieke methode te versnellen en daarmee de effectiviteit en veiligheid van medicijnentoediening te verbeteren. De resultaten van de uitvoerige laboratoriumtesten met 20Med nanogel-technologie in de afgelopen jaren zijn veelbelovend. De investering in 20med draagt bij bij aan het versterken van het bio-nanocluster in Twente en het creëren van hoogwaardige werkgelegenheid.