Oost NL

Virtual Farewell verzorgt persoonlijk en waardig vaarwel

Familieleden en vrienden die vanwege de coronacrisis niet bij de uitvaart van hun dierbare kunnen zijn; het is deze weken de hartverscheurende werkelijkheid. De Vergaderfabriek in Teuge heeft veel voor vergaderingen bedoelde technieken in huis, en zet die nu in voor virtuele afscheidsdiensten.

Virtual Farewell

Bijzonder afscheid

Het regelen van een afscheidsdienst is voor velen een belangrijk onderdeel van rouwverwerking, net als het bijwonen van zo’n dienst. “Je kunt rouw en verdriet niet uitstellen,” zegt Prigge. “Een afscheidsdienst over een half jaar geeft een hele andere dynamiek.” Prigge weet waar hij over praat; hij was zelf 20 jaar geleden werkzaam bij een grote uitvaartonderneming. De Vergaderfabriek heeft de techniek in huis om ook in coronatijd voor een waardig afscheid te zorgen. Een onbeperkt aantal mensen kan de dienst (op uitnodiging) meebeleven, live of achteraf via opname.

Locaties aan elkaar koppelen

De Vergaderfabriek wordt geen uitvaartcentrum. Prigge legt uit: “Vanuit onze ruimte koppelen wij de diverse locaties aan elkaar en voegen we ‘beleving’ toe. “Daarmee doelt hij op onder andere foto’s, video’s, muziek en achtergronden. De wanden kunnen geheel naar wens veranderen in bijvoorbeeld (virtuele) natuur. “Als een kleinkind een gedicht wil voordragen is dat geen probleem. Wij zorgen voor mooie soepele overgangen. Ook is het mogelijk kindertekeningen digitaal mee te projecteren.” De uitvaartleider houdt de regie, vanuit De Vergaderfabriek.

Nieuwe rituelen

Uitvaartondernemingen en uitvaartbegeleiders reageren positief op het initiatief van Prigge. “Iedereen is op zoek naar een antwoord hoe je online een sfeervolle ceremonie kan vormgeven, naar een nieuwe vorm van afscheid nemen.” Prigge ziet met ‘Virtual Farewell’ ook mogelijkheden voor ‘na corona’. “Denk aan familie of vrienden die vanwege de afstand niet in levenden lijve aanwezig kunnen zijn bij een dienst. Of aan families waar de onderlinge verhoudingen gevoelig liggen.”
Prigge en zijn team ontwikkelen verder: “Het is voor ons ook een ontdekkingstocht. Het concept is vernieuwend en even wennen. Het past niet bij iedereen maar de digitale wereld geeft mooie kansen voor nieuwe rituelen.”

De Vergaderfabriek ontving eind 2016 een financiering van Oost NL vanuit het fonds Gelderland voor Innovaties. De Vergaderfabriek is een duurzaam gebouwde, 3D-beton-geprinte vergaderruimte. De daar ontwikkelde technieken vormen de basis van Virtual Farewell.