Oost NL

Value Creation Capital lanceert twee fondsen voor innovatieve bedrijven in high-tech en AI

Artificial intelligence (AI) en high-tech zijn belangrijke bouwstenen voor innovaties van morgen. Of het nu gaat om de energietransitie, het verbeteren van medische analyses of de ontwikkeling van precisielandbouw. Om snelgroeiende startups en scale-ups binnen de domeinen high-tech en AI te ondersteunen, richt Value Creation Capital (VCC) twee fondsen op. Andere investeerders zijn TNO Tech Transfer Holding, Oost NL en Innovatiefonds Overijssel (IFO).

Smart Industry - rechtenvrij  iStock-1224034094.jpg

Het eerste fonds, het VCC Deep Tech Fund met een omvang van maximaal 50 miljoen euro, is bedoeld voor innovatieve scale-ups. Voor het tweede fonds komen scale-ups in een vroegere fase (seed en early scale-ups) in aanmerking, in dit VCC Deep Tech Seed Fund is 10 miljoen euro beschikbaar.

Belang van AI en high-tech

Slimme machines – virtueel of fysiek – zullen zich steeds meer ontwikkelen tot autonome systemen. Deze systemen ondersteunen professionals en wetenschappers bij belangrijke maatschappelijke vraagstukken, zoals de ontwikkeling van gepersonaliseerde medicijnen en het verhogen van de veiligheid. Willem van den Berg, managing partner bij VCC: “Op dit moment zien we een enorme groei van de tech-sector waar AI een drijvende rol heeft. Wij hebben al een portefeuille van circa 15 bedrijven in dit domein opgebouwd met een sterke groei en enorme marktkansen. De NL Deep Tech sector heeft bijzonder mooie investeringskansen”.

Investeren in de vroege fase

Nederland heeft een sterke uitgangspositie op het gebied van deep-tech, met vermaarde universiteiten en kennisinstellingen en een goede high-tech industrie. Hans Boumans, directeur Tech Transfer TNO: “De Nederlandse Deep Tech sector heeft behoefte aan meer fondsen die in de vroege fase een rol spelen. Om die reden ondersteunt TNO VCC, zodat het venture capital landschap in NL verder versterkt wordt.”

Kansen in Oost-Nederland

In Oost-Nederland zijn tal van bedrijven en kennisinstellingen actief op het gebied van AI en high-tech. Pauline Albers, investment manager Oost NL Fondsinvesteringen: ‘’Slimme AI-oplossingen zijn nodig voor een beter, duurzamer en gezonder leven. We geloven dat het nieuwe fonds de groei van startups en scale-ups die met high-tech en AI bezig zijn gaat versnellen. Oost NL is partner van de NLAIC en kwartiermaker van AI-hub Oost-Nederland. In combinatie met Universiteit Twente en Radboud Universiteit Nijmegen is Oost-Nederland een belangrijke bron voor VCC investeringen.”