Oost NL

SunChip Projects ontwikkelt energieleverende dakplaten: 'Corona-OverbruggingsLening is fundamenteel voor ons'

SunChip Projects B.V, een consortium van bedrijven, ontwikkelt in het OP Oost project SUNCHIP dakplaten met geïntegreerde zonnecellen voor agrarische en industriële daken. Het daksysteem 'Sunbqt' levert duurzame energie; via een nieuw ontwikkelde technologie brengen groepjes zonnecellen energie draadloos over.
Sunchip Animation

​"Hiermee kunnen we de wereld een stukje beter maken en daadwerkelijk bijdragen aan een 'game changer' voor de energietransitie," zegt Marc Peters van het consortium. De coronacrisis bemoeilijkte ontmoetingen met een potentiële buitenlandse investeerder. Met een Corona OverbruggingsLening verstrekt door Oost NL, is het weer zo goed als 'business as usual'.

 

Vervanging verouderd vastgoed 'essentieel'

In Nederland ligt bijna 70 miljoen m2 aan verouderd agrarisch- en industrieel vastgoed, vaak met asbest. "Het vervangen hiervan is essentieel," zegt Peters, "Bijvoorbeeld om de functie van het gebouw te kunnen continueren en omdat anders de verzekering vervalt." Vervanging door Sunbqt dakplaten levert behalve de sanering van asbestdaken ook duurzame energie op. Het (gepatenteerde) systeem is eenvoudig te installeren en past op ieder dak. Peters somt nog meer voordelen op: De energieopbrengst wordt significant minder beïnvloedt door schaduw of vuil op de dakplaat, het systeem gaat meer dan 25 jaar mee en is brandveilig."

 

Corona bemoeilijkt contact met investeerders​

Eind februari, voor de crisis, ontving het consortium een subsidie van € 2 miljoen van het Europese subsidieprogramma OP Oost​, voor de realisatie van een proeffabriek. Ook voerde SunChip Projects constructieve gesprekken met investeerders. Die onderhandelingen werden echter bemoeilijkt door de reisrestricties als gevolg van de coronacrisis. Online meetings waren voor SunChip Projects geen optie in deze fase van het proces. "Online contact is prima voor praktische zaken, maar om te onderhandelen heb je echt (oog) contact nodig. Je moet van alles met elkaar afstemmen, dat vereist meer nuance. We hebben daarom een beroep op COL moeten doen."

Overbruggingslening 'enorme opsteker'

SunChip Projects kreeg van Oost NL de lening toegekend. "De COL is fundamenteel voor ons," zegt Peters. "Door het kordate handelen van de overheid en Oost NL is het nu gelukkig business as usual, alleen de lever- en doorlooptijden zijn wat langer." Met ondersteuning van de lening kan SunChip Projects prototypes blijven maken. Het consortium draait vrijwel weer op volle kracht. "We zijn hard bezig onze belofte stap voor stap in te lossen. De COL is een enorme opsteker om onze plannen uit te voeren." Peters was vanwege de eerder ontvangen subsidie al bekend met de ontwikkelingsmaatschappij: "Oost NL dacht ook actief mee met ons businessplan, prettig!" 

Corona-OverbruggingsLening

Het kabinet heeft € 300 miljoen beschikbaar gesteld voor overbruggingskredieten voor startups, scale-ups en (innovatieve) mkb-ers. De regionale ontwikkelingsmaatschappijen (ROM’s), waaronder Oost NL, verstrekken op verzoek van het kabinet deze Corona-OverbruggingsLening (COL). Meer weten? Kijk op www.rom-nederland.nl/corona-overbruggingslening