Oost NL

Solynta haalt € 21 miljoen op in nieuwe financieringsronde

Het hybride aardappelveredelingsbedrijf Solynta uit Wageningen heeft zijn Serie C-financieringsronde afgesloten en € 21 miljoen opgehaald bij een consortium van investeerders. Solynta kweekt commerciële aardappelrassen die beter zijn dan bestaande rassen, met deze financiering kan het bedrijf zijn ambitie versneld realiseren: het ware potentieel van de aardappel ten volste benutten.

Solynta

De aardappel is het vierde meest geproduceerde voedingsgewas na maïs, tarwe en rijst. Door de hoge voedingswaarde van de aardappel wordt de aardappel wereldwijd steeds belangrijker. Solynta uit Wageningen kweekt nieuwe aardappelgewassen uit zaad in plaats van uit pootaardappelen. Deze revolutionaire methode - die vrij is van genetische modificatie - vermindert het gebruik van grondstoffen zoals water, bestrijdingsmiddelen en land, en levert meer aardappelen op. Bovendien heeft aardappelzaad grote logistieke voordelen, want 25 gram aardappelzaad is vergelijkbaar met 2.500 kg pootaardappelen. De zaden zijn gemakkelijker op te slaan en goedkoper te vervoeren in vergelijking met traditionele pootknollen, wat bijdraagt tot de vermindering van de milieu-impact en de verbetering van de duurzaamheid van de voedselproductie.  

Investeren met impact 

Solynta gebruikt de opbrengst van deze financieringsronde van onder meer Innovation Industries en Fortissimo Capital om zijn groei te versnellen, de productontwikkeling te verbreden, meer marktsegmenten te kunnen bedienen en de commerciële organisatie op te schalen om zo de uitdagingen binnen de aardappelbevoorradingsketen aan te pakken. "Met deze financieringsronde kan Solynta verder bouwen op successen uit het verleden en de focus op activiteiten in de hele keten versterken. Dit stelt ons in staat om de productpijplijn te versnellen en onze marketingactiviteiten verder te ontplooien," zegt Hein Kruyt, Solynta's CEO.  

"We zijn onder de indruk van de enorme vooruitgang die het team tot nu toe heeft geboekt", zegt Harm de Vries, partner bij Innovation Industries.  "We zijn er trots op Solynta te blijven steunen in zijn reis om een revolutie teweeg te brengen in de aardappelveredeling en het volledige potentieel van aardappel te ontketenen om de wereld te voeden."  

Yoav Hineman, partner bij Fortissimo Capital geeft aan: "We zijn zeer enthousiast over de vooruitgang die Solynta boekt bij de ontwikkeling van zijn technologie en bij het aantrekken van aanzienlijke belangstelling van toonaangevende bedrijven in de landbouwsector.  Solynta's revolutionaire technologieën en producten zijn “game-changers” die zullen inspelen op de behoeften in meerdere markten wereldwijd. Ik kijk uit naar het succes van de onderneming." 

Wereldspeler Solynta in Oost-Nederland 

Topfonds Gelderland, waarvan Oost NL fondsmanager is, is sinds 2014 aandeelhouder in Solynta en heeft aan de basis gestaan van de groei, wat geresulteerd heeft in een van de meest innovatieve agri-ondernemingen wereldwijd. “Oost NL heeft ons vanaf de start van ons bedrijf met succes door een uitdagende eerste groeifase geloodst. Als investeerder van het eerste uur speelt Oost NL nog steeds een belangrijke rol, ook al doen ze niet meer mee met deze grote financieringsronde. Zonder durfkapitaal, ontwikkelkracht en lef van Oost NL waren we nooit zover gekomen in onze doorbraak,” vertelt Hein Kruyt, CEO van Solynta.   

Bart Hoeflaak, teammanager Food bij Oost NL: “Een financieringsronde van deze omvang is bijzonder goed nieuws voor Solynta. Als bestaand  aandeelhouder is het fantastisch om te zien dat ook grote investeerders vertrouwen hebben in het potentieel van het bedrijf. De verwachte groei van de wereldbevolking en de gevolgen van de klimaatcrisis maakt de urgentie van voedselonzekerheid alleen maar groter, Solynta kan daar een wezenlijke bijdrage aan leveren.” Solynta telt inmiddels meer dan 50 werknemers en is daarmee een belangrijke werkgever geworden in Gelderland.