Oost NL

Shapeline ontwikkelt vanuit Deurningen nieuw ABS-remsysteem voor e-bikes

​De startup Shapeline richt zich op de ontwikkeling van een nieuw ABS-remsysteem voor e-bikes. Shapeline probeert zo een oplossing te vinden die het aantal verkeersdoden op e-bikes vermindertDoor de populariteit van e-bikes zijn de risico’s, zeker onder ouderen, toegenomen. Oost NL ondersteunde de Indiase mede-oprichter van het bedrijf bij diens visumaanvraag en de start van het jonge bedrijf. 

fiets shapeline

Shapeline is een bedrijf van Arjun Nair en twee Nederlandse zakenpartners (André Mensink en Admir Skenderagic). Samen ontwikkelen zij een nieuw ABS-remsysteem voor e-bikes. Een ABS-systeem zorgt ervoor dat de wielen bij het remmen niet blokkeren, waardoor plotseling remmen veiliger wordt. Onlangs kwam het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) naar buiten met cijfers over verkeersongevallen. Het aantal fietsers van zeventig jaar en ouder die om het leven komen in het verkeer is de afgelopen twintig jaar met 68 procent toegenomen. Volgens het CBS stijgt het aantal verkeersdoden onder deze groep ook vanwege de e-bike. 

Op dit moment telt Shapeline drie medewerkers. Op korte termijn wil Shapeline uitbreiden naar zeven medewerkers. Uitbreiding is nodig om tot een werkend protoype te komen. Mocht het Shapeline gaan lukken om hun ABS-systeem succesvol door te ontwikkelen, dan is het te verwachten dat het bedrijf verder door kan groeien. 

Startup facilitator 

Oost NL is startup facilitator van Arjun Nair. Hierdoor heeft hij een visum gekregen voor tenminste de duur van één jaar. Het start-upvisum, een landelijke regeling van de RVO, stelt innovatieve ondernemers van buiten de EU in staat om in Oost-Nederland hun start-up verder door te ontwikkelen en op te schalen.    

Oost NL loodste Nair door het visumaanvraagproces van de IND & RVO. Facilitator zijn betekent dat Oost NL met alle expertise die het in huis heeft probeert Shapeline te helpen bij de uitdagingen die zij op hun pad tegenkomen. Zo heeft Shapeline op voorspraak van Oost NL gesprekken gevoerd met het Octrooicentrum van de RvO over het beschermen van hun technologie. En bracht Oost NL het bedrijf in contact met mogelijke partners in de regio die bij de technische ontwikkeling van het ABS-systeem kunnen helpen. ​