Oost NL

Samenwerking Oost NL en Energiefonds Overijssel biedt kansen

Ondernemers uitdagen en ondersteunen bij innovatieve energieplannen

De energietransitie kent veel uitdagingen, maar één ding is zeker: innovaties zijn hard nodig om deze transitie mogelijk te maken. Daarom gaan Energiefonds Overijssel (EFO) en Oost NL een samenwerking aan om ondernemers uit te dagen en te ondersteunen in hun innovatieve energieplannen. Ondernemers met een innovatief energieproduct of -oplossing in ontwikkeling kunnen via de Versneller Energie Innovaties Overijssel (VEIO) financiering, expertise, ondersteuning en toegang tot een groot netwerk krijgen, zodat zij hun product sneller naar de markt kunnen brengen. Vandaag bezegelden de partijen de samenwerking met het tekenen van een Letter of Intent, die werd aangeboden aan Tijs de Bree, Gedeputeerde Energie, Milieu en Arbeidsmarkt van de provincie Overijssel.

VEIO

Versneller van energie innovaties binnen en buiten Overijssel

De samenwerking heeft als doel ontwikkeling van innovatieve energie-initiatieven en -ondernemingen te versnellen en zo een boost te geven aan de energietransitie in Overijssel. Met de Versneller Energie Innovaties Overijssel worden kennis en slagingskansen van energie innovaties vergroot. Samen hebben de partijen hier ruim 25 miljoen euro voor beschikbaar. Het biedt ondernemers de mogelijkheid om hun energieproduct sneller naar de markt te brengen. Het gaat hierbij niet alleen om ondernemers in Overijssel: ook bedrijven buiten de provincie die zich in Overijssel willen vestigen kunnen hier gebruik van maken.

Anouk Blüm, algemeen directeur Energiefonds Overijssel zegt over de samenwerking: Dit biedt kansen voor energie-ondernemers in en buiten Overijssel. Door de samenwerking hebben zij in minder tijd meer duidelijkheid over de financierbaarheid van hun business en toegang tot een groot netwerk met kennis, expertise en andere investeerders.”

Wendy de Jong, algemeen directeur Oost NL, zegt: “Innovatie is nodig om de energietransitie te realiseren. Oost NL en Energiefonds Overijssel stimuleren samen met kapitaal, denkkracht, kennis en netwerk innovatieve ondernemers uit Overijssel. Door de krachten te bundelen komen we tot slimme financieringsoplossingen en kunnen ondernemers versneld doorbraken realiseren.’’

Objectieve terugkoppeling op techniek en markttoepassing

Naast ondersteuning in een risicovolle fase, een gemakkelijkere en snellere toegang tot financiering en het netwerk van private investeerders biedt de VEIO ook de mogelijkheid om de technische haalbaarheid en markttoepassingen van producten te toetsen via het Startteam Energie Innovatie, onderdeel van Nieuwe Energie Overijssel van de provincie. Hierdoor kunnen ondernemers sneller aanscherpingen op hun product en businesscase maken waardoor de gang naar de markt sneller in zicht komt. Tijs de Bree, gedeputeerde Energie, Milieu en Arbeidsmarkt, zegt hierover: “Binnen het programma Nieuwe Energie Overijssel houdt het cluster Innovatie zich intensief bezig met het stimuleren en faciliteren van energie-innovatie. Om Overijsselse ondernemers nog beter te kunnen ondersteunen is eind 2019 het Startteam energie-innovaties opgericht. Het team helpt, vanuit verschillende invalshoeken en specialismen, goede ideeën en ontwikkelingen verder, die bijdragen aan het versnellen van de energietransitie.”

Met de ondertekening is het startsein van de samenwerking gegeven en start een campagne om ondernemers in Nederland te wijzen op de mogelijkheden. Het belang van de provincie om innovatieve energieondernemers aan zich te binden is groot. Ondernemers en bedrijven met een innovatief energieproduct of -oplossing in ontwikkeling kunnen vanaf vandaag terecht op de websites van Oost NL en Energiefonds Overijssel.