Oost NL

Samenwerking Duits-Nederlandse industrie: Industriecommissie IHK ziet Nederlandse Fieldlabs als rolmodel

De Industriecommissie van de Industrie- und Handelskammer Nordwestfalen (IHK) zoekt nauwe samenwerking met de Smart Fieldlabs in Nederland. "Bedrijven uit beide landen kunnen door samenwerking van elkaar leren hoe we de industrie aan beide zijden van de grens toekomstbestendig en concurrerend inrichten", zegt Lars Baumgürtel vice-voorzitter van de Handelskammer Nordwestfalen,

Smart Industry

Voor Baumgürtel is het Nederlandse model van de inmiddels 45 Fieldlabs een voorbeeld. En: "De directe nabijheid van Nederland is een groot voordeel waarvan wij beter gebruik moeten maken". Er zijn veel verbindingen te maken voor de middelgrote industrie. Het spectrum strekt zich uit van lastechnologie tot robotica en van IT-beveiliging tot het gezamenlijk gebruik van data.”

Peter van Harten, Smart Industry Ambassadeur van Nederland, omschreef Fieldlabs eerder als "industriële omgevingen waar slimme oplossingen worden ontwikkeld, getest en geïmplementeerd, en waar mensen kunnen leren ze te gebruiken". Meer dan 1.200 bedrijven werken nu samen in de Fieldlabs. De achterliggende productienetwerken werden door de bedrijven zelf georganiseerd, "met andere woorden, bottom up", benadrukt Van Harten. Het is juist de samenwerking tussen bedrijven die de industrie succesvol maakt, zei hij. "In Nederland wordt een andere weg ingeslagen dan in Duitsland," benadrukte Baumgürtel, waar nu toe vergelijkbare competentiecentra "top down" door de overheid zijn opgezet.

Een overzicht van Nederlandse Smart Industry Fieldabs is hier te vinden