Oost NL

The Protein Cluster brengt eiwitfaciliteiten in kaart

B​​edrijven die op zoek zijn naar faciliteiten voor het testen en opschalen van innovatieve ingrediënten, halffabricaten of eindproducten die plantaardige eiwitten bevatten, kunnen nu gebruik maken van de Foodvalley Protein Facility Map. De kaart is op 9 januari gelanceerd tijdens het Foodvalley netwerkevenement in Wageningen.

TPC kaart

Het Protein Cluster heeft het initiatief genomen om dit overzicht samen te stellen, naar aanleiding van vragen van bedrijven die inspelen op de toenemende behoefte aan variaties op vlees, vis of zuivel.

De kaart toont de locaties van voorzieningen die in de hele keten gebruikt kunnen worden, van kleinschalige testen tot industriële productie. Van apparatuur voor het malen van peulvruchten tot bedrijven die gespecialiseerd zijn in het maken van kant-en-klare vlees- en visvervangers of plantaardige variaties op melkproducten. Op dit moment staan er ongeveer 25 bedrijven, allemaal gevestigd in Nederland, op de kaart. Tien van die bedrijven zijn in Oost-Nederland terug te vinden.

Het Protein Cluster, in 2017 opgericht door Foodvalley NL, Oost NL en de provincies Gelderland en Overijssel, helpt bedrijven uit binnen- en buitenland om innovatieve concepten, geheel of gedeeltelijk op plantaardige basis, versneld op de markt te brengen. Het platform heeft momenteel 41 leden; een mix van innovatieve start-ups, mkb en grote bedrijven.