Oost NL

Portfoliobedrijf Atro Medical haalt € 2,5 miljoen Europese subsidie op

Knie-artrose is een van de belangrijkste oorzaken van invaliditeit in Europa en de VS. De Trammpolin meniscusprothese van ATRO Medical is een implantaat dat is bedoeld om de kniepijn te verminderen en de mobiliteit te herstellen. De prothese kan een belangrijke uitbreiding van de behandelmogelijkheden gaan vormen, want voor een grote groep patiënten met een niet-functionele meniscus ontbreekt momenteel een effectieve behandeling. De Europese Commissie kent 2,5 miljoen euro toe aan het Nijmeegse ATRO Medical voor de versnelde ontwikkeling van hun kunstmeniscus.

Atro medical

Het EIC Accelerator-programma is het belangrijkste instrument van de Europese Commissie om veelbelovende innovaties in de gezondheidszorg te ondersteunen. Het programma heeft tot doel baanbrekende innovaties te ontwikkelen en op te schalen. De EIC Accelerator-subsidie biedt toegang tot een investering door het EIC-fonds, dat door de Europese Commissie wordt gecoördineerd en met name wordt gebruikt om de financieringskloof tussen marktintroductie en opschaling te overbruggen.

Versnellen van de preklinische tests

De subsidie van 2,5 miljoen euro wordt besteed aan het versnellen van de preklinische tests van de meniscusprothesen, aan analyses en aan internationale klinische studies. Alle inspanningen samen zullen de implementatie van deze Nederlandse zorginnovatie versnellen. ATRO Medical is wereldwijd de eerste onderneming die oplossingen voor zowel de binnenste als de buitenste meniscus in de klinische fase heeft gebracht.

ATRO Medical heeft de afgelopen jaren op verschillende momenten internationale erkenning gekregen voor hun werk, zoals de FDA Breakthrough Designation en een Eurostars-financiering. De komende jaren zal het bedrijf deze erkenningen en fondsen gebruiken om hun klinisch bewijs uit te breiden en marktregistratie te bereiken.

Portfoliobedrijf

Oost NL investeerde begin 2018 voor het eerst in het bedrijf. ATRO Medical levert op haar manier een belangrijke bijdrage aan het verbeteren en betaalbaar houden van de zorg. De prothese moet er uiteindelijk tot leiden dat patiënten soepeler bewegen, minder pijn hebben en het implanteren van een metalen kunstknie vijf tot tien jaar kunnen uitstellen.