Oost NL

Nieuwe technologie kan fruitallergie voorkomen

In Duitsland en Nederland heeft 6% van de bevolking last van een voedselallergie, waarvan 50% een fruitallergie. Dit kan voor vervelende tot ernstige klachten zorgen, zoals buikkrampen, huidirritatie of benauwdheid. Smart Material Printing (SMP) ontdekte een methode om fruit zo te bewerken dat bij aanraking of inname minder allergische reacties optreden. Het bedrijf uit Enschede ontwikkelde ‘AllerGoFree’ in samenwerking met Duitse partners en met ondersteuning van het project FOOD2020. In FOOD2020 werken Nederlandse en Duitse bedrijven samen aan innovaties in de levensmiddelentechnologie. Oost NL is partner van het programma. Gregor Luthe, oprichter en directeur van SMP: “Zonder FOOD2020 had AllerGoFree niet bestaan.”

AllerGoFree

Toevallige ontdekking

Luthe werkte oorspronkelijk aan een methode om vruchten zoeter te maken, om het gebruik van toegevoegd suiker terug te dringen. “We ontdekten bij toeval dat met behulp van gassen het fruit niet alleen zoeter wordt maar ook minder allergische reacties veroorzaakt. Het was op een kinderfeestje. Eén van de aanwezige kinderen heeft een aardbeienallergie maar dat wisten we niet. Het kind at heel veel van de aardbeien die wij ‘bewerkt’ hadden, maar had nergens last van! Op die ontdekking hebben we voortgeborduurd. Door de verrijking van vruchten met gasvormig koolstofdioxide en de chemische reactie die dan plaatsvindt, verdwijnen allergenen. Testpersonen die al meer dan 10 jaar geen appel meer gegeten hadden, konden met een gerust hart weer genieten van het fruit.” Naast appels testte Luthe ook succesvol met aardbeien en wortels.

Octrooi

Luthe: “Met financiële ondersteuning van FOOD2020 konden we klinische studies uitvoeren. We werkten daarvoor samen met huidarts Dr. Maximilian Petri, TM Bolz GmbH, en met Deutsches Institut für Lebensmitteltechnik (DIL). We hebben octrooi aangevraagd voor de technologie. Zonder de ondersteuning van FOOD2020 was dat nooit gelukt.” Luthe is ook te spreken over de begeleiding van GIQS (Grenzüberschreitende Integrierte Qualitätssicherung), een van de FOOD2020-partners: “Het team van GIQS heeft ons uitstekend ondersteund!”

Uitdagingen

Hoe nu verder? “De grote uitdaging is financiering te vinden voor uitgebreider onderzoek, prototypes, productie van de apparaten, marketing en zo voort. We hebben al een team gereed staan, we zijn er klaar voor!”

Foto: GIQS, Anete Lusina/Mareefe/pexels.com (montage)
Bijschrift foto: Voor het laatste prototype van het AllerGoFree-project heeft het team van uitvinder Dr. Gregor Luthe snelkookpannen zo aangepast dat ze vruchten, zoals appels, aardbeien of wortelen, kunnen vergassen met behulp van in de handel verkrijgbare CO2-patronen en zo de allergische reactie sterk kunnen verminderen.

FOOD2020 fase II wordt in het kader van het INTERREG V A-Programma Deutschland-Nederland met middelen van het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO), het Ministerium für Bundes- und Europaangelegenheiten und regionale Entwicklung Nedersaksen, het Ministerium für Wirtschaft, Innovation, Digitalisierung und Energie Noordrijn-Westfalen, het Nederlandse Ministerie van Economische Zaken en Klimaat alsmede de provincies Drenthe, Fryslân, Gelderland, Groningen, Limburg, Noord-Brabant en Overijssel ondersteund. De Eems Dollard Regio begeleidt het programmamanagement.