Header fallback 1

Nieuwe investering voor van de ontwikkeling van handheld diagnose- en bewakingsapparaat Enzyre

Enzyre brengt diagnostische technologie van het lab naar de patiënt brengt. Het bedrijf uit Nijmegen kondigde vandaag aan dat Novalis Biotechnology Incubation, via haar seedfund, als medefinancier optrad bij de Corona-OverbruggingsLening die door Oost NL werd toegekend. De toepassing van Enzyre controleert de bloedstollingsstatus van de hemofiliepatiënten, waardoor snelle actie mogelijk is om bloedingen te voorkomen of te stoppen.
enzyre
Beeld: Enzyre
 
Enzyre, een spin-out van het Radboud Universitair Medisch Centrum in Nederland, werd opgericht om een innovatief Near Patient Test (NPT)-apparaat te ontwikkelen met de naam Enzypad om biomarkers in lichaamsvloeistoffen te meten. Er is een groeiende behoefte aan NPT-hulpmiddelen, die patiënten en zorgmedewerkers de mogelijkheid bieden om op afstand, gepersonaliseerde en op data gebaseerde zorg te kunnen bieden, waardoor minder ziekenhuisbezoeken nodig zijn en de kosten voor de gezondheidszorg dalen.  
 
De eerste toepassing van Enzypad zal een grote verandering teweegbrengen in kwaliteit van leven van hemofiliepatiënten, door een real-time beeld te geven van de bloedstollingsstatus van een patiënt. Het resultaat van elke test die door een patiënt wordt uitgevoerd, wordt automatisch naar de behandelende artsen gestuurd via een app op een mobiele telefoon. In december 2019 tekende Enzyre een samenwerking met Takeda voor de ontwikkeling van Enzypad bij aangeboren bloedstoornissen, waarmee deze innovatieve aanpak al werd gevalideerd.
 
Het Kabinet heeft 300 miljoen euro beschikbaar gesteld voor overbruggingskredieten voor startups, scale-ups en (innovatieve) mkb-ers. Oost NL kende de Corona-OverbruggingsLening (COL) toe aan Enzyre. Novalis Biotechnology Incubation trad hierbij op als cofinancier. 
 
CEO Dirk Pollet van Enzyre: "Met de Corona-OverbruggingsLening krijgen we de tijd om onze ontwikkeling door te zetten. Daarnaast zijn we verheugd Novalis Biotechnology Incubation te verwelkomen als investeerder. Het Novalis-team is zeer goed afgestemd op de strategie van Enzyre om "het laboratorium naar de patiënt te brengen", waardoor ze ziekenhuisbezoeken kunnen vermijden. We zijn ervan overtuigd dat er een enorme vraag is naar technologie die patiënten in staat stelt om de beste therapie te bieden zonder vertraging en hogere kosten. Het Enzypad is in staat om aan deze vraag te voldoen."
 
Prof. Wim Van Criekinge van Novalis voegde hieraan toe: "Het testen van patiënten in de buurt biedt vandaag de dag een grote kans om een beter behandelingsresultaat voor patiënten te verkrijgen. Meer en betere gegevens zijn een essentieel element in ons streven om de gezondheidszorg vooruit te helpen. We waren onder de indruk van het Enzyre-team en de Enzypad-technologie, die vele toepassingsgebieden heeft die verder gaan dan stollingstesten. Onze investering in Enzyre past perfect in onze strategie om te investeren in innovatieve baanbrekende technologie in de biowetenschappen.