Oost NL

Nieuwe bedrijven in Gelderland goed voor 1000 extra banen

​Gelderland krijgt er de komende jaren duizend extra banen bij, dankzij bedrijven die zich vorig jaar in deze provincie gevestigd hebben, of zijn uitgebreid. Dat blijkt uit gegevens van Oost NL, dat in opdracht van de provincie werkt aan de internationalisering van de regio.

Nieuwsbouw Unilver in Wageningen

​De Gelderlander, Sjors Moolenaar 26-01-18

De extra werkgelegenheid hoort volgens Oost NL bij 150 miljoen euro aan investeringen die de ondernemingen in Gelderland doen. De bedrijven die zich hier vorig jaar gevestigd hebben, zijn vooral actief in de sectoren Agro-Food, Life Sciences & Health, High Tech, de Maakindustrie en Logistiek. Zo'n 93 procent van de banengroei komt door investeringen vanuit het buitenland, waarbij Groot-Brittannië, China en de VS de belangrijkste leveranciers zijn.

In 2016 waren nieuwe en gegroeide bedrijven in de regio goed voor 885 extra Gelderse arbeidsplaatsen. Dat het er nu iets meer zijn, is vooral te danken aan de komst van Unilever naar Wageningen. Het bedrijf besloot vorig jaar om haar R&D activiteiten - nu nog verspreid over Vlaardingen, Duitsland en Polen - te concentreren op de campus van de universiteit. Dat betekent dat er ongeveer 550 medewerkers naar Wageningen komen.

De Gelderse gedeputeerde Michiel Scheffer is blij met de cijfers en met de nieuwe bedrijven.

,,Met de Wageningen campus hebben we een agri-food kennis- en bedrijfscluster van wereldklasse in huis. Maar we zien ook dat regio's zoals Arnhem-Nijmegen en de Achterhoek steeds interessanter worden als vestigingslocaties voor internationale bedrijven."

Lees meer ...