Oost NL

Nederlands Lucht- en Ruimtevaartcentrum waardevolle toevoeging op Technology Base

Sinds begin van het jaar is het Koninklijk Nederlands Lucht- en Ruimtevaartcentrum (NLR) gevestigd op Technology Base, de bedrijvencampus waar o.a. Twente Airport onderdeel van uitmaakt. Het instituut doet onderzoek om de luchtvaart schoner, veiliger en stiller te maken. Oost NL, ondersteund door de provincie Overijssel, speelde een faciliterende rol bij de vestiging in Twente. “We verwachten dat een speler als NLR een aanzuigende werking heeft voor luchtvaart gerelateerde bedrijven.”

NLR Twente

De luchtvaart is een industrie waar veel te winnen valt met innovatie, de sector moet drastisch verduurzamen om in 2050 klimaatneutraal te zijn. Daar kunnen nieuwe technologieën en materialen bij helpen. Om die nieuwe technologieën te testen zijn experimenteer- en testprogramma’s nodig, die niet op reguliere luchthavens uitgevoerd kunnen worden.

De keuze van NLR om een kantoor in Twente te openen is te verklaren door een combinatie van factoren. De landingsbaan in Twente is voor Nederlandse begrippen uitzonderlijk lang, en er is ruimte om bepaalde testen en testvluchten uit te voeren omdat de luchthaven geen reguliere lijnvluchten aanbiedt. “Daarmee is het een unieke plek in Nederland”, zegt Roland Slager, Business Manager bij NLR. Daarnaast is er volgens Slager in Twente een aantal bedrijven dat meewerkt aan de verduurzaming van de luchtvaart vanuit het nationale ecosysteem. De combinatie van zo’n unieke luchthaven en de daarbij behorende bedrijven in Oost-Nederland biedt perspectief voor NLR in de toekomst.”

Landing in de regio

Bart van ’t Ende, projectmanager Tech bij Oost NL ondersteunde NLR bij het leggen van waardevolle contacten in de regio. Het helpt daarbij dat Oost NL al jarenlang samenwerking faciliteert in de luchtvaart gerelateerde sector, zowel in de regio als daarbuiten. Volgens Van ‘t Ende is de komst van NLR goed nieuws voor de regio: “We rekenen erop dat de vestiging van NLR in Twente positief uitstraalt en dat andere bedrijven die zich bezighouden met lucht- en ruimtevaarttechnologie onze regio daardoor nog beter weten te vinden.”

Voor de regio ligt er een kans om zich verder te profileren op de toekomst van de lucht- en ruimtevaart, voorziet Van ’t Ende: “Er komen veel nieuwe vormen van luchtvaart op ons af. Er is hier alle ruimte om te innoveren in de luchtvaart. Bedrijven en onderzoeksinstituten kunnen hun innovaties direct testen in de praktijk. Bovendien zijn er rondom Twente Airport en in de regio bedrijven en kennisinstellingen die een link hebben met de luchtvaartindustrie. We verwachten dat dat op termijn leidt tot een serieuze bijdrage aan verduurzaming van de luchtvaart.”

Sleutelrol in innovatie en testen

NLR voert testprogramma’s uit voor uiteenlopende opdrachtgevers en is daarmee de ideale partner voor Technology Base en Twente Airport om kansen om te zetten naar resultaten. Omgekeerd ziet NLR mogelijkheden die Twente Airport biedt. “De goed onderhouden en lange start- en landingsbaan, de grote open ruimte, het luchtruim en vooral de strategische ligging maakt Twente Airport uniek in Nederland”, stelt Slager. “De luchthaven is uitstekend geschikt voor het testen, valideren en certificeren van verbeterde aerodynamische vormen, innovatieve materialen, alternatieve voortstuwingen, en nieuwe grondinfrastructuren en vliegprocedures. Zo voeren we tests uit met naderingsvluchten in het kader van het Europese project DREAMS.”

Door een intensieve samenwerking aan te gaan met het aanwezige onderzoekscentrum NLR, hoopt Technology Base dat andere bedrijven zullen volgen. "Onze luchthaven wil als kraamkamer fungeren voor verduurzaming van de luchtvaart", zegt Technology Base-directeur Jan Schuring.

Bekijk hieronder video met een toelichting over de vluchten van vorig jaar die voor DREAMS op Twente Airport werden uitgevoerd.