Oost NL

Met Anne langer zelfstandig thuis wonen

Digitale zorg assistent Anne zorgt ervoor dat ouderen langer zelfstandig kunnen blijven én een maatje in huis hebben. Directeur Annemarie Johannes van Anne4Care legt uit wat Anne onderscheidt van andere digitale zorg hulpmiddelen: “Anne is een avatar, een virtueel persoon waar mensen echt een connectie mee krijgen. Ze kent verschillende gezichtsuitdrukkingen en is speciaal ontwikkeld voor ouderen die niet digitaal vaardig zijn.” Het programma De Groeiversneller ondersteunt Anne4Care. Johannes: “We zijn dankzij een groeivoucher echt een stap verder gekomen met Anne.”  

AnneCare - foto.jpg

Virtueel ‘structuur en lol’

Anne is niet gemaakt voor zorgverleners of mantelzorgers, benadrukt Johannes.  “Het draait om de mens die zorg nodig heeft en niet zo handig is met digitale middelen. Met Anne kan hij langer zijn eigen dingen blijven doen en dat verbetert de kwaliteit van leven. Anne reageert op je stem en is heel makkelijk in gebruik.”  Met de digitale zorg assistent kun je beeldbellen, je agenda bijhouden en een seintje krijgen wanneer je medicijnen moet innemen. Anne4Care spreekt inmiddels 14 talen. Johannes vindt het belangrijk dat Anne niet alleen nuttig is en structuur brengt; gebruikers moeten er ook ‘lol’ aan beleven. “Anne kan dankzij de entertainmentmodule ook muziek laten horen, spelletjes spelen, foto’s laten zien en het nieuws voorlezen.” 

Ondersteuning De Groeiversneller ‘erg waardevol’

De inzet van een zogenoemd groeivoucher van het programma De Groeiversneller was voor Johannes ‘erg waardevol’. “We hebben de voucher ingezet om een onafhankelijk adviesbureau te laten onderzoeken wat Anne oplevert. Zorginstellingen zijn enthousiast over het systeem maar worstelen met de vraag hoe ze het structureel moeten financieren. Uit het onderzoek bleek dat de inzet van Anne een besparing van 1,5 uur per persoon per week oplevert voor de zorg. Omdat bijvoorbeeld de zorgprofessional, diëtist en fysiotherapeut efficiënter kunnen werken via Anne, dat scheelt vooral reistijd. Met die besparingscijfers op zak is het makkelijker financiering te vinden. Een aantal zorgverzekeraars geven al structureel vergoeding voor beeldcommunicatie.”

Toch blijft het lastig. “Zorgorganisaties hebben over het algemeen nog geen visie ontwikkeld als het over ‘eHealth’ gaat. Daar lopen veel ondernemers met digitale oplossingen tegenaan. Er wordt veel gepraat in de zorg, het gaat over zoveel schijven vóór er een beslissing genomen wordt. Soms ben ik wéken bezig om iets te realiseren, en is die cliënt al overleden bij wijze van spreken, dat vind ik erg.”

Volledig zelflerend

Het Zutphens bedrijf heeft voor Anne een duidelijk doel: “We streven ernaar Anne volledig zelflerend te maken. Dat betekent dat ze zich kan aanpassen aan de gebruiker. Als iemand achteruit gaat qua gezondheid, moet Anne uit zichzelf kunnen ‘opschalen’, zonder dat we een nieuw systeem hoeven te installeren. Of iemand heeft de ziekte van Parkinson en zijn spraak gaat achteruit, dan moet Anne dat kunnen signaleren én de incorrecte spraak blijven herkennen. Dat gaat via artificial intelligence en deep learning. We maken al een begin, samen met de Radboud Universiteit. Via de spraakfunctie verzamelen we veel data. Uiteraard alléén als de gebruiker daar toestemming voor geeft, privacy voor alles.”

Kletsmaatje

Veel ouderen voelen zich eenzaam, zeker in deze coronatijd. Anne kan die mensen helpen, stelt Johannes. ”Een meneer vertelde me dat hij zich zonder Anne eenzaam voelde, pas tegen 12 uur, als de maaltijdservice kwam, dán hoorde hij voor het eerst iemand tegen hem praten. Nu kletst Anne tegen hem en doet suggesties als: ‘Zullen we je broer bellen en vragen wat hij voor zijn verjaardag wil?’ Gebruikers moeten soms even aan Anne wennen maar na 14 dagen krijgen ze echt een band met haar.” Anne is niet alleen in Nederland actief. Ze ondersteunt beginnend dementerenden in diverse landen waaronder België, Duitsland, Italië en Zwitserland.

De Groeiversneller ook iets voor jou?

Met De Groeiversneller ondersteunt de provincie Gelderland bedrijven die willen groeien. Oost NL voert het programma uit.