Oost NL

Meniscusprothese van ATRO Medical dichterbij door investering

Soepeler bewegen, minder pijn en vijf tot tien jaar uitstel van het implanteren van een metalen kunstknie. Dat zijn de voordelen van de meniscusprothese onder de naam Trammpolin®, ontwikkeld door ATRO Medical. Het betreft hier patiënten tussen de 35 en 65 jaar die pijn in de knie ontwikkelen als gevolg van een gehele of gedeeltelijke meniscus verwijdering. Om bij de eerste patiënten een prothese te kunnen plaatsen en aan te tonen hoe deze meniscusprothese hun leven kan verbeteren, haalde ATRO Medical in juli 2017 al een groot deel van de financiering op bij een syndicaat onder leiding van Thuja Capital Heathcare (Seed) Fund II. Oost NL maakt dit syndicaat nu compleet. 

ATRO Medical

Het Nijmeegse ATRO Medical BV, een spin-off van Radboudumc en DSM, wil met Trammpolin® pijn in de knie verlichten. Volgens het Reumafonds is artrose de meest voorkomende chronische gewrichtsziekte; ruim 1 miljoen Nederlanders heeft er last van. Het RIVM verwacht zelfs dat dit er in 2040 meer dan 2 miljoen zijn. De pijn en het moeilijker bewegen leiden tot minder kwaliteit van leven, minder arbeidsproductiviteit en meer kosten in de gezondheidszorg. De groep patiënten die ATRO Medical probeert te helpen is specifiek gericht op slijtage en beschadiging van het kraakbeen in de knie, vaak het gevolg van een sportblessure gevolgd door een meniscusoperatie. Een meniscus is zacht, flexibel en taai. Verwijdering van delen van de meniscus, via een kijkoperatie, leidt op langere termijn tot het verminderen of wegvallen van de schokbreker functie van de natuurlijke meniscus. De Trammpolin®  is gemaakt van een kunststof die de eigenschappen van een meniscus benadert. Trammpolin® vervangt de disfunctionele meniscus en herstelt de schokbreker functie in de knie. Hierdoor vermindert de pijn, kan de patiënt weer soepeler bewegen en wordt een totale knievervanging door een metalen kunstknie met vijf tot tien jaar uitgesteld.

Grote behoefte

Medeoprichter, medisch directeur en ervaren orthopedisch chirurg Tony van Tienen van ATRO Medical over de meniscusprothese Trammpolin®: "De behandelmogelijkheden voor deze relatief jonge groep patiënten met chronische pijn in de knie zijn beperkt tot pijnbestrijding, een donormeniscus of een metalen kunstknie. Pijnbestrijding is op een gegeven moment niet meer genoeg en donormenisci zijn zeer schaars. Het plaatsen van een metalen kunstknie is een zware ingreep met lange revalidatie voor de patiënt en hoge kosten. De levensduur van de metalen kunstknie is beperkt en een tweede kunstknie geeft veelal complicaties. Onze meniscusprothese voorziet dus in een grote behoefte. Het plaatsen van de Trammpolin® prothese is goedkoper dan de metalen kunstknie, kan relatief eenvoudig met een kijkoperatie waardoor de patiënt weer snel ter been is."

Toepassing in de toekomst

Jan Hunik, medeoprichter en algemeen directeur van ATRO Medical, is zeer opgetogen over het binnenhalen van de investering. "Nu kunnen we een grote stap voorwaarts zetten in de ontwikkeling van de meniscusprothese. Na uitvoerige testen in het laboratorium moet de komende jaren blijken of de prothese in het menselijk lichaam net zo goed werkt. Zo ja, dan kan de Trammpolin® in 2022 op grotere schaal worden geplaatst. Uiteindelijk hoopt ATRO Medical dezelfde techniek ook toe te passen bij andere gewrichten met artrose."

Investering

Pieter Rhemrev, manager business unit Capital bij Oost NL, vertelt waarom de meniscusprothese van ATRO Medical typisch een ontwikkeling is waarin Oost NL vanuit haar participatiefonds investeert: "Wij geloven dat Trammpolin® het leven van atrosepatiënten positief beïnvloedt. De huidige behandelmethoden zijn of niet toereikend, of zeer ingrijpend. Door de meniscusprothese heeft de patiënt minder pijn en is langer mobiel. Uiteindelijk leidt dit tot een reductie van de zorgkosten. Wij dragen dan ook graag bij aan de ontwikkeling van de meniscusprothese."

Andere leden van het syndicaat zijn het Innovatiefonds Brabant, DSM Venturing, Cascara Ventures en Radboud universitair medisch centrum. Voor de ontwikkeling van de kunstmeniscus werkt ATRO Medical nauw samen met het Radboudumc, DSM, Maastricht UMC+ en de Sint Maartenskliniek.