Oost NL

Maxtras ontwikkelt duurzame matrassen

Een goede nachtrust is van groot belang voor het optimaal functioneren van ons lichaam en onze geest. De juiste matras speelt daarbij een essentiële rol. Maxtras ontwikkelt gepersonaliseerde matrassen die ook nog eens recyclebaar zijn en een langere levensduur hebben dan de reguliere. “Ons concept vermindert het gebruik van grondstoffen en verlaagt de milieubelasting,” zegt eigenaar Frits Treffers. Oost NL ondersteunt de duurzame matrassenfabrikant uit Wijchen via De Groeiversneller, een programma voor Gelderse mkb’ers met groeiambitie. 

Maxtras - portret.jpg

Oost NL denkt ‘bikkelhard kritisch’ mee: ‘fantastisch’

De begeleiding van Oost NL vindt Treffers ‘fantastisch’. Hij ondervond dat Oost NL ‘bikkelhard kritisch’ meedenkt: “Heerlijk, eerlijkheid is zo belangrijk. Het is niet zo van: hier is je subsidie maar ze kijken mee naar de markt en het potentieel van je product, erg blij mee. Deze aanpak is super; in de markt zitten veel goede ideeën, De Groeiversneller haalt drempels weg voor mkb’ers.”

Matras met persoonlijk instelbaar comfort

Maxtras ontwikkelde 2 innovatieve matrassen waarbij persoonlijk instelbaar ligcomfort, gezondheid, duurzaamheid en betaalbaarheid centraal staan.
Het online merk Yousleep is al vindbaar voor consumenten. Treffers: “De basisgedachte is dat het matras bestaat uit uitwisselbare en vervangbare onderdelen met verschillende comforts. Treffers ergert zich aan ‘spelers’ die een matras aanbieden met één ligcomfort en beweren dat die geschikt is voor iedereen. “Dat kan gewoon niet, het is alsof je zegt dat iedereen één dezelfde schoen past. Ik ben ervan overtuigd dat de klant een gepersonaliseerd aanbod wil, iedereen heeft andere behoeftes. Daarbij reduceren op onze manier het aantal retouren.”

Geen lijm en recyclebaar

De verschillende lagen van de Yousleep-matras zijn individueel vervang- en recyclebaar. “We gebruiken geen lijm want dat is de grote boosdoener voor recycling. Je moet vooruitdenken: wat gebeurt er na afloop met je product? Wij streven naar een gesloten circuit: dat de doos waarin je een nieuw onderdeel ontvangt te gebruiken is om het versleten deel door te sturen naar een recyclingbedrijf, dat zou mooi zijn.”

Patent

Het cassette concept van Maxtras gaat ver als het gaat om het persoonlijke voorkeuren en recycling. Treffers: “De schouder- en heupzone zijn de 2 meest belaste gebieden van een matras, en ook de gebieden die de meeste invloed hebben op het ligcomfort. Heel simpel- door de hoes te openen via een rits- kun je die gedeelten aanpassen naar je eigen voorkeur en harder of zachter maken. Wij hebben hier patent NL op en de internationale aanvraag zit in gevorderd stadium. Als een onderdeel versleten is, bijvoorbeeld gaat kuilen, dan hoef je niet de hele matras te vervangen maar alleen een gedeelte. Hiermee vergroten we de levensduur van een matras enorm, in plaats van 8 jaar naar wel 20 of 25 jaar. Het is financieel aantrekkelijk voor de klant én duurzaam. Je hoeft niet versleten delen denk ook aan minder transportbewegingen.” Treffers benoemt nog een ander voordeel van de matras: “Je kunt snel inspelen op andere omstandigheden. Bijvoorbeeld: mensen die ziek worden hebben andere slaapbehoeften.”

Groeivoucher om ‘bedrijf beter te kunnen sturen’

Maxtras heeft naast de online Yousleep-business en 3 fysieke winkels ook een eigen fabriek. “Data zijn voor ons belangrijk, van alle bedrijfsonderdelen. We hebben een groeivoucher gebruikt voor externe ondersteuning bij de inventarisatie van data en het ontsluiten ervan, om het bedrijf beter te kunnen sturen. Een onderzoek en rapport hebben geleid tot de ontwikkeling van een dashboard waarmee we beter inzicht hebben in product-, markt- en klant prestaties van de diverse onderdelen.”

Treffers zit nog vol ideeën voor zijn matrassen: “Ik zie opties voor de toekomst zoals het inbouwen van sensor- en klimaattechnologie. Of de koppeling met een app; dat je eucalyptusgeur kunt activeren als je verkouden bent.”  Zover is het nog niet, daar gaan nog wat nachtjes slapen overheen.

Ook een 'groeivoucher' aanvragen?

Kijk op onze website of neem contact met ons op.

De Groeiversneller wordt gefinancierd door de provincie Gelderland, Oost NL is programmamanager.