Oost NL

Mauritskazerne als werk- en vergaderlocatie

Vanaf deze zomer is de Mauritskazerne in Ede de foodontmoetingsplek voor bedrijven, organisaties en overheden. Een unieke locatie in het hart van de Foodvalley om te werken, te vergaderen, te proeven en te ontmoeten. Met onder meer steun van Ontwikkelings- en Herstructureringsmaatschappij (OHG) van de provincie Gelderland waarvan Oost NL fondsmanager is, is de financiering van de verbouwing van het hoofdgebouw tot werk- en vergaderlocatie voor foodbedrijven rond gekomen. Op dinsdag 5 juli openden Timo Kruft (exploitant Next Venue) en Leon Meijer (wethouder gemeente Ede) het hoofdgebouw van de Mauritskazerne in Ede. 

mauritskazerne

Verbouwing leegstaande kazerne naar food ontmoetingsplek medegefinancierd vanuit OHG

De Mauritskazerne zet in op beleving. De vergader- en ontmoetingsruimtes zijn themagericht met namen als de Mushroom en de Sweetroom. Het rijksmonument biedt nu onderdak aan een twintigtal food(gerelateerde) bedrijven. Ook zijn er flexplekken een studio voor online uitzendingen en een demonstratiekeuken. 

In de voormalige infanteriekazerne is het al sinds 2019 mogelijk om evenementen te organiseren in de achtervleugel van de kazerne. Timo Kruft: “Een aantal jaar geleden kregen wij de aanbesteding gegund voor de World Food Center Experience: een interactieve beleving die mensen meeneemt naar de wereld achter ons dagelijks eten. De gemeente zocht daarnaast nog naar een invulling voor het pand dat daarvoor lag: het hoofdgebouw van de Mauritskazerne. Daar hebben wij een plan voor geschreven waarin het een verzamelcomplex zou worden voor food- en aan voedsel gerelateerde bedrijven.”

Durfinvesteerder

Een groot deel van de investering voor het verduurzamen en ombouwen van de kazerne naar kantoorruimten en huurbare vergaderzalen, horeca, een proefkeuken en een studio financiert de BV zelf. Voor het overige financieringskapitaal openden ze de zoektocht naar een investeerder. Kruft: “De bank zag er geen heil in. Daarop gaf de gemeente aan dat zij een investeringsfonds kende vanuit de provincie Gelderland.” Zo raakte Oost NL als fondsmanager van het OHG betrokken bij het project. “Oost NL durfde de financiering voor de renovatie vanuit OHG aan. Zij zien de kansen van dit gebied. Een jaar geleden was dit nog een leegstaand pand, terwijl we nu al 90 procent hebben verhuurd. Door dit rijksmonument op een duurzame manier nieuw leven in te blazen, versterken we de regionale economie. Dat komt natuurlijk ook deels op conto van het OHG te staan.’’

Leegstand voorkomen

Gedeputeerde Peter Kerris is trots dat de provincie heeft kunnen bijdragen aan de verbouwing van de Mauritskazerne: “Met een financiering vanuit het OHG helpen we leegstand tegen te gaan en nieuwe banen te creëren. Het is een plek waar mensen wonen en werken, bedrijven zich kunnen vestigen en waar bezoekers alles over ons voedsel te weten komen.” 

De provincie heeft krachtige innovatiefondsen in handen om met geduldig kapitaal risicovol te investeren. “Daar waar de markt het niet aandurft, komen publieke fondsen als OHG in beeld’’, legt Radboud Ammerlaan, projectmanager OHG bij Oost NL, uit. ”Met OHG investeren we in duurzame herontwikkeling door leegstaande gebouwen en verouderde werklocaties een nieuwe toekomst te geven. Niet alleen door financieringen te verstrekken, maar ook door mee te helpen bij de planvorming.” De Mauritskazerne ligt op het World Food Center-terrein in Ede, centraal in Nederland en in het hart van de FoodValley. Station Ede-Wageningen ligt op twee minuten lopen en ook de snelweg A12 is dichtbij. ‘’De kazerne is een unieke plek waar start- en scale-ups kunnen doorgroeien.  Al met al betekent dat een boost voor de business to business in food in de regio. We zijn trots dat we ons steentje hieraan bij kunnen dragen,” zegt Ammerlaan.