Header fallback 1

Juicy nieuws: Drie Gelderse food-bedrijven werken samen aan sappiger en duurzamer vleesalternatieven

Met de groeiende wereldbevolking neemt de vraag naar eiwitrijk voedsel toe, waardoor voedselzekerheid een steeds urgenter vraagstuk wordt. De traditionele aanpak met dierlijke producten draagt bij aan negatieve effecten op het klimaat en milieu. Tegelijkertijd genereert de Europese voedingsindustrie jaarlijks meer dan 59 miljoen ton afval. Om deze uitdagingen aan te pakken, slaan de Gelderse bedrijven Greencovery, Time-travelling Milkman en Ruitenberg Ingredients de handen ineen in een innovatief project van 2 jaar, dat begin december werd goedgekeurd voor een Gelderse MIT R&D-subsidie.

Reinventing juicy and tasty plant-based chicken pieces.jpg

Het voornaamste doel van de samenwerking is om duurzame ingrediënten en opgewaardeerde plantaardige reststromen te gebruiken voor de productie van sappiger, vleesgelijkende structuren. Deze vleesvervangers zullen smaakvoller zijn, waardoor het voor consumenten makkelijker wordt hun vleesconsumptie te verminderen.

De drie bedrijven brengen meerdere innovaties samen. Op basis van een nieuwe “CO2 switch separatie” methode worden waardevolle functionele vezels, eiwitten en antioxidanten uit plantaardige reststromen gehaald, die zowel de smaak, textuur als de voedingswaarde van vleesalternatieven verbeteren. Een andere belangrijke ontwikkeling in het project is het extractieproces en de specifieke samenstelling van plantaardige oleosomen (dat zijn vet-eiwit bolletjes) afkomstig uit reststromen (bijvoorbeeld van zonnebloemolie productie). Deze oleosomen dragen bij aan de stabiliteit en de sappigheid van vleesalternatieven tijdens de toepassing van diverse structureringsprocessen. Zowel gangbare extrusie als nieuwe extrusie-vrije structureringstechnieken leiden tot hoogwaardige, smaakvolle en duurzame vleesalternatieven, die over enkele jaren te koop zullen zijn.

Ambitie voor een duurzamere, verspillingsvrije en innovatieve toekomst

Oost NL ondersteunde het trio bedrijven de afgelopen jaren op diverse manieren bij hun ontwikkeling. “Twee van de drie zijn startupbedrijven en hebben we via acceleratie- en groeiprogramma’s als StartLife, De Groeiversneller en Fastlane begeleid. Ruitenberg Ingredients is een regionaal, innovatief mkb-voedingsbedrijf met veel ambities en ervaring in de eiwittransitie. Allen zijn actief in het netwerk voor eiwittransitie The Protein Cluster. Dit gezamenlijke project initiatief ondersteunen we graag vanwege de ambitie voor een duurzamere, verspillingsvrije en innovatieve toekomst,” zegt Jouke Kardolus, senior projectmanager Food.