Header fallback 1

Invest-NL, Oost NL en Invest International investeren 20 miljoen euro in Pymwymic

Impactinvesteerder voor start-ups in de agrofoodsector kondigt tweede closing aan

Pymwymic kondigt vandaag aan dat Invest-NL, Oost NL en Invest International zich aansluiten bij het Healthy Food Systems Impact Fund II om ondernemers te ondersteunen die het voedselsysteem transformeren voor een betere wereld. De gezamenlijke investering van 20 miljoen euro brengt het fonds op de tweede closing van 48 miljoen euro; naar verwachting zal het fonds later dit jaar een final close van 60 miljoen euro bereiken.

shutterstock_689650513 (food) - rechtenvrij aangeschaft door Alies.jpg

Ons huidige voedselsysteem is een van de grootste aanjagers van klimaatverandering en verlies van biodiversiteit. Pymwymic verwacht dat een combinatie van innovatieve technologieën een transitie van het wereldwijde voedselsysteem zal ontketenen.

Chimwemwe de Gaay Fortman, directeur Oost NL Capital: "Het fonds van Pymwymic sluit aan bij de missie van Oost NL, door in het fonds te investeren trekken we kapitaal en kennis naar onze regio. Zo kunnen innovatieve voedselbedrijven zich versneld ontwikkelen om bij te dragen aan een duurzame en gezonde voedselketen. De recente investering van Pymwymic samen met Oost NL in OneThird is daar een mooi voorbeeld van."

Nicolaas Heij, Invest-NL Senior Investment Manager: "Pymwymic heeft met haar eerste fonds laten zien dat het een belangrijke bijdrage kan leveren aan de verduurzaming van de voedselketen. Dat is relevant want in de Nederlandse AgriFood sector is er op dit moment beperkt kapitaal beschikbaar voor dit type vroege fase investeringen. Met deze focus sluit het fonds goed aan bij onze investeringsstrategie om de transitie naar een carbon neutrale en circulaire economie te versnellen."

Eelco Benink, Invest International Head of Equity: "Het verduurzamen en natuurinclusief maken van het agrarische voedselsysteem is een van de hoofddoelen van Invest International's AgriFood strategie. Investeren in Pymwymic draagt bij aan belangrijke veranderingen in het voedselsysteem, ook in opkomende markten waar dit het meest nodig is. Een uitstekend voorbeeld van Dutch Solutions for Global Challenges."

Verduurzaming van de voedselketen

Het Healthy Food Systems Impact Fund II krijgt naar verwachting een omvang van 60 miljoen euro en investeert in agrifood start-ups die innovatieve technologieën gebruiken om bij te dragen aan de verduurzaming van de voedselketen. Potentiële investeringen omvatten nieuwe manieren om duurzame en lokale landbouw te verbeteren, digitale platforms die een efficiëntere en kortere toeleveringsketen ondersteunen of datagestuurde productiemethoden die zorgen voor een betere bodemkwaliteit.

Rogier Pieterse, Pymwymic Managing Partner: "We zijn erg trots op het vertrouwen dat deze drie grote investeerders in Pymwymic hebben uitgesproken; hun investering maakt het voor ons mogelijk om onze missie om de transitie naar een duurzamer voedselsysteem te versnellen, te realiseren."

Samenwerking Invest International en ROM’s

De investering in Pymwimic is een mooi voorbeeld van hoe Invest International en de Regionale Ontwikkelingsmaatschappijen (ROM’s), zoals Oost NL, samen optrekken. Eerder bundelden deze partijen hun krachten in de International Trade Facility. De International Trade Facility is bedoeld voor innovatieve Nederlandse bedrijven die internationaal willen groeien en bijdragen aan het realiseren van de Sustainable Development Goals (SDG’s). Invest International en de ROM’s kunnen deze bedrijven gezamenlijk financieren of ondersteunen bij het toegang krijgen tot de juiste (financierings)instrumenten van onder meer de ROM’s, Invest International, banken, RVO en Atradius.