Oost NL

Innovatiekrediet voor diervriendelijke medicijntest Mimetas

​Het Leidse bedrijf Mimetas ontvangt tijdens het bezoek van staatssecretaris Keijzer van Economische Zaken en Klimaat (EZK) een tweede Innovatiekrediet ter waarde van € 2 miljoen. Mimetas benut deze steun voor de doorontwikkeling van personalized medicine: bijvoorbeeld een tool om de oncoloog te helpen bij de behandelkeuze van verschillende kankers.

Mimetas

Mimetas is een van de bedrijven die de staatssecretaris bezoekt tijdens haar eerste werkbezoeken in het kader van de jaarlijkse Dag van de ondernemer.

Bij de overhandiging van het 2e Innovatiekrediet sprak de staatssecretaris de hoop uit dat Mimetas met deze ondersteuning hun groeiambities kunnen waarmaken.

Organen-op-een-chiptechnologie

Het bedrijf ontwikkelt de nieuwe technologie ’organen-op-een-chip’. Dit is een geavanceerde kweekplaat waarmee Mimetas kleine 3D-stukjes menselijk weefsel of organen kweekt. Door het toedienen van geneesmiddelen aan deze weefsels kunnen onderzoekers de effecten van geneesmiddelen op mensen beter voorspellen. De technologie maakt het onderzoek met proefdieren op termijn overbodig en zorgt voor kostenbesparing.

Meest effectieve behandeling kiezen

Het tweede Innovatiekrediet is toegekend voor onderzoek naar een nieuw model kweekplaat, de OrganoPlate. In deze plaat zaait Mimetas biopten van een tumor van de patiënt en behandelt deze met medicijnen. Deze aanpak helpt om de meest effectieve behandeling te kiezen. Een dergelijke tool zal de zorgsector kosten besparen en de patiënt heeft minder bijwerkingen van een ineffectieve behandeling.

Overheidssteun onmisbaar

Mede dankzij overheidssteun via het Eurostarsprogramma en de Innovatiekrediet-regeling groeide het bedrijf van 2 naar ruim 50 medewerkers. Ook heeft Mimetas een vestiging in de VS geopend en is het bedrijf een nieuwe samenwerking met Japan aangegaan.

Medische innovaties zoals bij Mimetas zijn volgens mededirecteur Jos Joore (links op de foto) niet mogelijk zonder de overheid. "Zeker in de eerste fase is dat van belang, omdat investeerders in dat stadium niet zo bereid zijn om te  investeren. Gelukkig konden wij gebruikmaken van het Innovatiekrediet, de WBSO, Eurostars en de SEED Capital-regeling."

Lees het praktijkverhaal van Mimetas.