Oost NL

HYGENIQ stimuleert 'groener' schoonmaken

Oost NL en KIKK Capital investeren in HYGENIQ, een Enschedees bedrijf dat ecologische en veilige reinigingsmiddelen ontwikkelt en produceert. Door een slimme combinatie van groene grondstoffen en zelf ontwikkelde unieke technologieën zijn de reinigers van HYGENIQ 'groener' dan de meeste andere ecologische middelen op de markt. Met de investering wil HYGENIQ internationaal doorgroeien.

Hygenic

Wereldwijd gebruikt de business-to-businessmarkt dagelijks zo'n 25 miljoen kilo giftige en slecht afbreekbare reinigingsproducten. Jaarlijks vervuilen deze chemicaliën circa 182,5 miljard schoon drinkwater. Een deel kan hiervan kan worden gezuiverd, maar 30% komt uiteindelijk toch in het oppervlaktewater terecht. Traditionele chemische reinigers zijn niet alleen slecht voor het milieu, maar in sommige gevallen ook veroorzakers van ziektes en andere gezondheidsproblemen. Onderzoekers van de Universiteit van Bergen zeggen zelfs dat het regelmatig gebruik van schoonmaakmiddelen, in de vorm van een spray, net zo schadelijk is voor je longen als het roken van een pakje sigaretten per dag.

"We moeten de stroom aan niet hernieuwbare, schadelijke en giftige stoffen stoppen," dat is de overtuiging van Marcel in het Veld, CEO van het Enschedese HYGENIQ. "Wij gaan daarom duurzaam om met energie, recyclen al ons proces- en spoelwater en gebruiken we in onze producten veilige en milieubesparende grondstoffen en verpakkingen. Bedrijven als KLM, Bosch, Hanos en Center Parcs gebruiken dagelijks onze producten en zijn daarmee pioniers op het gebied van duurzaamheid," aldus In het Veld.

Wereldwijde speler

HYGENIQ ontwikkelt de schoonmaakmiddelen in haar eigen R&D-laboratorium en verkoopt deze producten aan de B2B-markt in Nederland. Marcel in het Veld: "In Nederland hebben we al een goede marktpositie. Onze ambitie is om onze producten ook internationaal en uiteindelijk ook aan de consumentenmarkt te leveren. Onze reinigingsproducten voldoen aan de hoge eisen die de B2B-schoonmaakmarkt stelt en zijn geschikt voor introductie in het consumentensegment. HYGENIQ heeft hierin een unieke positie. Met de investering van Oost NL en KIKK Capital kunnen we onze groeistrategie van HYGENIQ versnellen."

 

Investering

Oost NL investeert vanuit het Innovatiefonds Overijssel in HYGENIQ. Pieter Rhemrev, manager business unit Capital bij Oost NL, over de investering: "HYGENIQ heeft al een stevige basis gelegd, met de ontwikkeling, productie en verkoop van ecologische producten vanuit hun locatie in Enschede.

Deze producten zijn veilig voor de zakelijke en particuliere gebruiker en beter voor het milieu. Met de investering kan HYGENIQ haar milieu-ambities verder waarmaken, extra banen realiseren en een bijdrage leveren aan de regionale economie."

Patrick Lems, Senior Investment manager KIKK Capital: "Al vanaf het eerste gesprek waren we onder de indruk van de producten en prestaties van HYGENIQ. Dit innovatieve bedrijf heeft al een aanzienlijk aantal producten verkocht en vele bekende bedrijven aan zich weten te binden. Mede door onze investering kan de internationale ambitie in de B2B-markt worden waargemaakt en kan er slim worden ingespeeld op de steeds vaker voorkomende vraag van consumenten die de ecologische en veilige producten graag thuis zouden willen gebruiken. Gezien de unieke producten en de ervarenheid en gedrevenheid van het managementteam hebben we er alle vertrouwen in dat HYGENIQ zowel in de B2B alsook in de B2C markt uitgroeit tot een prachtig en waardevol bedrijf."