Oost NL

Hét E-Mobility event van Oost-Nederland: MOVE EAST

Duurzame mobiliteit is actueler dan ooit. Door de groei van het verkeer neemt de impact van mobiliteit op het klimaat, het leefmilieu, de gezondheid en economie flink toe. Om schadelijke effecten te voorkomen is verduurzaming van mobiliteit essentieel. Hier wordt in Oost-Nederland hard aan gewerkt. Voor iedereen die benieuwd is naar de nieuwste ontwikkelingen en innovaties op dit vlak, is op 16 en 17 juni het MOVE EAST event. Die dagen zijn Technology Base en Twente Airport de hotspot voor alles wat te maken heeft met duurzame mobiliteit; op de weg, door de lucht en via het water. De toegang tot MOVE EAST is gratis.

MOVE EAST juni 2023

Ontwikkeling in alle branches 

Tijdens MOVE EAST maakt de bezoeker kennis met alle nieuwtjes en innovaties op het gebied van duurzame mobiliteit. Van personenvervoer, goederenvervoer tot aan het luchtverkeer. Deze branches zijn enorm in beweging. Het marktaandeel in elektrische voertuigen op de Nederlandse wegen stijgt. Ook in het beroepsgoederenvervoer neemt het aanbod en gebruik daarvan langzaam maar zeker toe. En in de luchtvaart is met het eerste elektrische vliegtuig in 2017 ook daar de duurzame ontwikkeling gestart. In aansluiting hierop zullen er drie sub-areas van E-mobility te vinden zijn: Drive East, Go East en Fly East. Veel bedrijven uit de provincies Overijssel en Gelderland creëren innovatieve E-mobility ontwikkelingen en dat willen we graag laten zien. Al deze bedrijven zullen zichzelf presenteren in één van de aanwezig thema’s: Mobiliteit, Logistiek, Luchtvaart, Drones, Opleidingen en Innovatie.

Werkgelegenheid

In samenwerking met diverse opleidingsinstituten zoals HAN, Saxion, Windesheim, Deltion en Universiteit Twente uit de regio worden speciale programma’s ontwikkeld voor de jeugd. Door deze doelgroep op MOVE EAST kennis te laten maken met deze bedrijfstakken, vinden ze sneller een werkplek die aansluit bij hun studieachtergrond.

Gedeputeerde Bert Boerman van de provincie Overijssel: “De overheden in Oost-Nederland voegen zelf ook de daad bij het woord: de nieuwe bussen in Overijssel en Gelderland zijn bijna allemaal elektrisch, en samen met gemeenten verdubbelen we de komende jaren de uitrol van laadpalen voor elektrische auto’s. Ook vracht- en bestelauto’s worden zero-emissie, en we blijven natuurlijk volop inzetten op de super-energiezuinige (e-)fiets! Veel ondernemers uit onze regio zijn al actief in deze energietransitie; die kunnen zich tijdens MOVE EAST presenteren aan bedrijven én publiek.”

Fons de Zeeuw van Oost NL: “Mobiliteit moet duurzamer. En in Oost-Nederland hebben we wereldspelers die met hun innovaties daaraan bijdragen. Denk aan producenten van laadinfrastructuur en energieopslagsystemen, en aan R&D spelers op deze terreinen. Oost NL helpt bedrijven in Oost-Nederland innovaties te ontwikkelen naar een volgende fase om duurzame oplossingen voor de toekomst te realiseren. Daarom ondersteunen we van harte het MOVE EAST initiatief.”

Maarten Pompen, directeur evenementenbureau Ervaar Elektrisch en mede organisator van MOVE EAST: “De energietransitie is in een stroomversnelling. Mensen helpen bij het maken van de overstap naar emissievrij vervoer begint bij het ervaren van voertuigen en delen van kennis.”

Provincie Overijssel is de opdrachtgever en gastheer van MOVE EAST, en zorgt samen met haar partners Provincie Gelderland en Oost NL voor een innovatief programma rondom duurzame mobiliteit. De algehele organisatie van dit event is in handen van Buro10 en Ervaar Elektrisch.