Oost NL

Hemofiliepatiënten krijgen vrijheid terug dankzij nieuwe vinding van de Nijmeegse startup Enzyre

Enzyre, gevestigd op de Novio Tech Campus in Nijmegen, ontwikkelt een baanbrekende diagnostische technologie voor bloedstollingstesten waarmee hemofiliepatiënten zelf thuis de stollingsstatus van hun bloed kunnen checken. Het bedrijf kondigde vandaag aan dat het 12 miljoen euro heeft opgehaald in een Serie A-financieringsronde geleid door Oost NL, met deelname van i&i Biotech Fund, Demcon Ventures en bestaande aandeelhouders, Takeda Ventures en Novalis. Een deel van de financiering komt uit een Innovatiekrediet van de RVO. De financiering zal worden gebruikt om de ontwikkeling van het diagnostische EnzyPad-platform te versnellen en productiefaciliteiten op te zetten. Oost NL investeert vanuit het Participatiefonds Oost NL.

Enzyre

Beeld: Enzyre

Het eerste product van Enzyre, Hemofilie A EnzyCard, gebruikt de EnzyPad-platformtechnologie van het bedrijf om de stollingsstatus te bepalen van patiënten met hemofilie A, een zeldzame genetische aandoening die wereldwijd naar schatting meer dan 800.000 mensen treft.  Mensen met hemofilie A missen bepaalde eigenschappen in hun bloed, waardoor ze na een verwonding langer bloeden dan gezonde personen.

De EnzyCard stelt patiënten in staat om thuis zelf veilig te testen en de resultaten van de stollingsstatus direct door te geven aan hun behandelend arts via een mobiele telefoon app en een cloud-applicatie. Dit maakt tijdige gepersonaliseerde therapieaanpassingen mogelijk die de klinische resultaten kunnen verbeteren, terwijl onnodige verplaatsingen en ziekenhuisopnames worden vermeden. Met de opbrengst van de financiering kan Enzyre haar product verder ontwikkelen. De middelen worden ingezet voor klinische studies, de oprichting van een duurzame productielijn en investeringen in de uitbreiding van toepassingen in de kritische zorgomgeving ondersteunen.    

Investering in verdere ontwikkeling

Guido Maertens, Chief Executive Officer van Enzyre, over de deal: "We zijn verheugd dat we deze financieringsronde hebben afgesloten die onze technologie valideert en onze verdere ontwikkeling zal ondersteunen terwijl we het bedrijf naar de volgende groeifase brengen. Wij waarderen de voortdurende steun van Takeda en verwelkomen het engagement van een sterke groep nieuwe en bestaande investeerders. Samen kijken we uit naar de verbetering van de levenskwaliteit van patiënten met bloedingsstoornissen door ons gezamenlijke doel om hun zorgstandaard te veranderen."

Pieter Rhemrev, senior investmentmanager Health bij Oost NL, lead investor namens het syndicaat geeft aan: "We zijn enthousiast om met Enzyre samen te werken aan de ontwikkeling van een innovatieve technologie die een potentiële game changer is in de behandeling van Hemofilie A en andere bloedingsstoornissen. De resultaten voor patiënten en de kwaliteit van leven zullen drastisch verbeteren. We zien grote mogelijkheden voor het product om gepersonaliseerde zorg te verbeteren. We kijken ernaar uit om samen met dit getalenteerde team en andere investeerders Enzyre te ondersteunen op weg naar toekomstig succes."

In 2020 kon Oost NL een Corona-OverbruggingsLening toekennen aan het bedrijf. Het kabinet stelde tijdens de coronacrisis 300 miljoen euro beschikbaar voor overbruggingskredieten voor startups, scale-ups en (innovatieve) mkb-ers.