Oost NL

Groene eiwitten zijn ook booming business in Canada

​​Eind mei vond de "12th Plant Protein Ingredients Summit 2019" plaats in Saskatoon, in de provincie Saskatchewan; het landbouwhart van Canada. Susan van Boxtel, team manager Food & Health international, bezocht dit evenement namens Oost NL om bedrijven in de plantaardige eiwitten te spreken over kansen in Oost-Nederland.

Virtual Reality Holland tour als eerste kennismaking

​Canada is vooral een agri-productieland. De provincie Saskatchewan heeft 19 miljoen hectare landbouwgrond en produceert ruim 4 miljoen ton peulvruchten, 11 miljoen ton koolzaadolie en 15 miljoen ton granen. Het merendeel is bestemd voor export naar US en China. Het Protein Industries Canada programma ondersteunt de Canadese agri-bedrijven met het verwaarden van de eiwitrijke plantenstromen, zoals granen, bonen en koolzaad. De technologie-ontwikkeling die daarvoor nodig is, is een mooie kans voor Nederlandse bedrijven. Andersom is Oost-Nederland een internationale hotspot voor ondernemerschap en onderzoek in de plantaardige eiwitketen.

Op de internationale summit waren opvallen veel bedrijven uit Oost-Nederland aanwezig, zoals NIZO, Ruitenberg, FrieslandCampina, Unilever, en ook de onderzoekers van Food & Biobased Research van de WUR. Deze bedrijven gaan de komende maanden een gezamenlijke meerjarenmarktverkenning ontwikkelen, met ondersteuning van de Nederlandse ambassade en consulaten. Deze gezamenlijke focus op Canada gaat zeker ook helpen in de acquisitie van bedrijven naar onze regio.