Header fallback 1

Groeiversneller Demonstratie Energie uitgereikt aan Hedgehog Applications

De Groeiversneller Demonstratie Energie werd op 23 november door Oost NL uitgereikt aan Maarten Klein Geltink van Hedgehog Applications in aanwezigheid van Statenleden van de Provincie Gelderland. We zijn benieuwd waar Hedgehog de Groeiversneller voor wil gebruiken en wat hun verwachtingen zijn. Een goede reden om in gesprek te gaan met Maarten Klein Geltink, directeur van Hedgehog Applications.

WhatsApp Image 2022-11-23 at 10.33.13 AM.jpeg

Maarten Klein Geltink: “Hedgehog bouwt batterijopslagsystemen en dan vooral in combinatie met zonnepanelen en DC snelladers. We bieden een geïntegreerde oplossing, pluy & play volledig geïnstalleerd in de huidige e-infra van onze klanten. We werken vooral met klanten die zonenergie opwekken en laadinfra nodig hebben. Daarnaast werken we samen met Firan en Strukton Rail om remenergie van trein, tram en metro te hergebruiken om bijvoorbeeld e-bussen mee op te laden, accelererende trams van energie te voorzien en daarnaast het publieke grid te ondersteunen met het oog op het voorkomen van netcongestie.”

Hedgehog Applications levert niet alleen de hardware maar ook de software om alles aan te sturen. Zij coördineert de afstemming met alle partijen van A tot Z zodat de klant ontzorgd wordt en uiteindelijk een kant en klaar systeem heeft.

Waarom heeft Hedgehog De Groeiversneller aangevraagd?

“We gaan starten met een zogenaamde DC charging hub, een modulaire batterij container bij een van onze klanten. Er staat daar nu een batterijcontainer en de bedoeling is om tot een modulair systeem te komen. Klanten willen het vaak eerst uitproberen en klein beginnen en pas daarna uitbreiden. Een modulair systeem kan meegroeien met een transporteur. Door extra containers te koppelen, kunnen meer zonnepanelen en meer snelladers worden aangesloten op een gelimiteerde netaansluiting. Op die manier kun je opschalen in elektrificatie zonder afhankelijk te zijn van de grootte van de netaansluiting. Daarnaast is het mogelijk om overtollige zonne-energie op te slaan en op een later moment te gebruiken, door bijvoorbeeld elektrische trucks mee te laden in de avond. Hiermee worden onze klanten meer zelfvoorzienend door meer van hun eigen opgewekte zonne-energie te gebruiken en verlagen ze daarmee  hun energierekening.”

Voor dit project worden tweedehands batterijen uit de eerste generatie e-trucks gebruikt, maar dat is niet perse nodig om duurzaam te werk te gaan. Er zijn sowieso steeds minder grondstoffen nodig omdat veel wordt hergebruikt en er alleen batterijen geplaatst worden die daadwerkelijk nodig zijn dan wel gebruikt worden.

De investering voor de elektrificatie van het wagenpark door de klant kan gespreid worden door steeds meer uit te breiden. Wel moet de installatie daarvoor geschikt zijn. Daar houdt Hedgehog dus vanaf het eerste batterijsysteem rekening mee. Bijvoorbeeld door dikkere kabels te gebruiken, meer aansluitingen te maken en de controllers voor te bereiden op opschaling. 

Hoe willen jullie De Groeiversneller inzetten?

“We willen De Groeiversneller inzetten voor verschillende onderdelen. Allereerst voor het mechanische gedeelte. De container moet ontworpen worden. Daarvoor hebben we specifieke wensen. Snelladers moeten bijvoorbeeld eenvoudig verbonden kunnen worden en je moet er ook goed bij kunnen komen voor onderhoud. Daarnaast moet alles aan natuurlijk aan de juiste richtlijnen voldoen. Hiervoor hebben we externe expertise nodig.

Daarnaast moet de software aangepast worden zodat eenvoudig een tweede container toegevoegd kan worden. De architectuur van de software moet daarvoor geschikt zijn. Ook hiervoor hebben we externe expertise nodig.

En als laatste willen we De Groeiversneller gebruiken om te testen met verschillende snelladers zodat deze goed geïntegreerd kunnen worden in het systeem.

Er zijn hoge kosten mee gemoeid dus De Groeiversneller helpt ons enorm voor de innovatieve component om het goed neer te zetten.”

Wat willen jullie met De Groeiversneller bereiken?

“Het is ons doel om aan het einde van de doorlooptijd een standaard containerontwerp te hebben. Qua omvang en indeling van de schappen maar ook de elektrische tekening. Een blauwdruk van de mogelijkheden. Zodat we uiteindelijk een soort menukaart hebben met de verschillende mogelijkheden waarmee we naar de klant kunnen. Op die manier kunnen klanten, zoals transporteurs, eenvoudig instappen en kunnen wij een plug & play product leveren. Van het ontwerp tot en met de software en aansturing van het batterijsysteem.“

Wat verwachten jullie van Oost NL en Connectr?

“We hopen dat Oost NL ons verder kan helpen met opschaling. Dus de financiering en later wellicht ook met patent aanvragen. Connectr heeft natuurlijk een groot netwerk met partners waar we graag mee in contact komen. Daarom hebben we ook een flexplek in de Connectr Shared Office. Een fijne manier om fysiek bij elkaar te zitten en ideeën uit te wisselen. Dat gaat toch sneller wanneer je fysiek bij elkaar zit. Ook de testmogelijkheden op Industriepark Kleefse Waard zijn voor ons interessant. We testen nu regelmatig bij klanten maar het is fijn om het meer in eigen hand te hebben. Sowieso werken we met heel veel partijen samen in de regio.”

Via demonstratievouchers van De Groeiversneller ondersteunen provincie Gelderland en de Gemeente Arnhem innovatieve bedrijven die hun producten willen uittesten in een real life omgeving. Oost NL en Connectr voeren het programma uit.

Download hier de Groeiversneller Demonstratie Energie flyer!