Oost NL

Greenful Group, producent van circulaire bouwmaterialen, verhuist wereldwijde activiteiten naar Nederland

De Greenful Group heeft onlangs Nederland gekozen als thuismarkt en uitvalsbasis voor wereldwijde activiteiten. Dit besluit is genomen met de hulp van de RVO (Rijksdienst voor Ondernemend Nederland) en de NFIA (Netherlands Foreign Investment Agency), beide onderdeel van het Nederlandse ministerie van Economische Zaken en Klimaat, en de regionale ontwikkelingsmaatschappij Oost NL. Greenful, dat aanvankelijk in Estland was gevestigd, werd door de Nederlandse ambassade in dat land geïdentificeerd als een ideale kandidaat-onderneming om in aanmerking te komen voor steun van de Nederlandse overheid voor de ontwikkeling van de circulaire economie.

GREENFUL_FACTORY-jpeg-6mb-scaled.jpg

De Nederlandse regering heeft zich gericht op de circulaire economie als een belangrijke ontwikkelingssector en Greenful past in het profiel van bedrijven die de Nederlandse industrie tegen het jaar 2030 in de voorhoede van de Europese Green Deal moeten brengen.

Margot Roose, Regional Business Development Officer, Baltics & Finland, Nederlandse ambassade in Estland: “Toen ik het Greenful-team voor het eerst ontmoette en hun bedrijf leerde kennen, wist ik meteen dat ze in Nederland zouden uitblinken. Het faciliteren van de introductie van Greenful bij de Nederlandse overheidsorganisaties, universiteiten en bedrijven verliep soepel omdat er meteen een “company-country fit” was. Deze uitstekende samenwerking is een mooi voorbeeld van de uitvoering van de Nederlandse slogan “Samen wereldwijde uitdagingen oplossen”.

Bouwmaterialen van gerecycleerd textiel- en kunststofafval

Greenful, een fabrikant van bouwmaterialen gemaakt van gerecycleerd textiel- en kunststofafval, is van plan in de komende vijf jaar twee fabrieken in Nederland te vestigen, waar meer dan 250.000 kubieke meter bouwpanelen en andere producten zullen worden geproduceerd voor gebruik in huizen en gebouwen, vloeren, meubilair en andere toepassingen.

Het belangrijkste is dat Greenful in Nederland meer dan 100.000 ton textielafval zal recyclen, afval dat anders zou worden verbrand of gestort, waardoor Nederland aan de EU-richtlijnen voor textielrecycling voldoet en een groot afvalprobleem wordt opgelost. Greenful wil haar netwerk tegen het jaar 2029 uitbreiden tot 10 fabrieken in heel Europa en Nederland wordt de basis voor deze groei.

Volgens de CEO van Greenful, Toomas Allikas, “hebben RVO, NFIA en Oost NL samen een belangrijke rol gespeeld door ons te introduceren bij belangrijke ministeries, regionale investeringsinstanties en potentiële strategische partners in Nederland die ons zullen helpen onze bedrijfsgroei te versnellen. De RVO introduceerde ons bijvoorbeeld bij het Ministerie van Defensie om oude Nederlandse legeruniformen en andere kleding te recyclen in onze panelen, een echte win-win situatie voor het Ministerie van Defensie, Greenful en het milieu!”

Waardevolle toevoeging voor de regio

De RVO en NFIA fungeerden voor Greenful als aanspreekpunt voor Nederlandse overheidsmiddelen. Zoals Elmar Bouma van de NFIA stelt: “Wij leveren informatie op maat over alle aspecten van Nederland, zoals relevante bedrijfslocaties, Nederlandse wetgeving en belastingregels, arbeidsrecht, vergunningsprocedures, overheidsstimulansen en vele andere onderwerpen. Dit is bedoeld om bedrijven te helpen zich in Nederland te vestigen als een aantrekkelijke vestigingsplaats voor internationale bedrijfsactiviteiten. Greenful is een bedrijf dat op milieugebied meerdere hokjes tegelijk aankruist en voor ons belangrijk is om naar Nederland te halen.”

Op regionaal niveau werkt Greenful samen met de regionale ontwikkelingsmaatschappij Oost NL aan een geschikte locatie voor een fabriek in het oosten van Nederland. Janet de Rooy Smid van Oost NL vertelt dat “Greenful precies het type innovatieve circulaire economie onderneming is dat we in onze regio willen verwelkomen. We hopen dat Greenful synergieën kan creëren met onze lokale economie en instellingen, zoals het Pioneering consortium van bouwbedrijven en Saxion Hogeschool die een toonaangevende textielrecycling expert is. We verwachten dat Greenful met hun circulaire bouwmaterialen een sterke toevoeging zal zijn aan de regio en het ecosysteem van circulaire bedrijven.”