Header fallback 1

Goed nieuws voor Alveron Pharma: Eerste klinische studie met succes afgerond

Alveron Pharma uit Nijmegen kondigt vandaag aan dat het een eerste klinische studie heeft afgerond voor OKL-1111, een nieuw geneesmiddel voor de snelle behandeling van hersenbloedingen en andere levensbedreigende bloedingen die geassocieerd worden met het gebruik van bloedverdunners (antistollingsremmers). Het onderzoek werd uitgevoegd door Hammersmith Medicines Research in Londen. De positieve bevindingen zijn een belangrijke stap voor de onderneming met het oog op een nieuwe investeringsronde met bestaande aandeelhouders, waaronder Oost NL.

Alveron.png

In de studie met gezonde vrijwilligers werd OKL-1111 goed verdragen en het geneesmiddel ‘gedroeg’ zich volkomen zoals verwacht. In de dierstudies, voorafgaand aan deze klinische studie , bleek dat OKL-1111 bloedingen verminderde. Daaruit bleek ook dat OKL-1111 bij een breed spectrum aan bloedverdunners werkt, in tegenstelling tot de reguliere therapieën en concurrenten in ontwikkeling. Oost NL investeerde onder meer in 2021 in de ontwikkeling van Alveron Pharma vanuit het Participatiefonds Oost NL.  

Snelle hulp bij hersenbloedingen

Bloedverdunners worden onder andere gebruikt door mensen die last hebben van  aderverkalking waarbij het bloed stolt op een plaats waar dat niet hoort te gebeuren. Om de vorming van dit soort bloedstolsels tegen te gaan, zetten artsen bloedverdunners in. Bloedverdunners brengen echter een verhoogde kans op acute bloedingen – zoals hersenbloedingen - met zich mee, waarvan de complicaties voor patiënt levensbedreigend kunnen zijn. Als zich zo'n een acute bloeding voordoet, moet een arts onmiddellijk een 'tegengif' toedienen om de effecten van de bloedverdunner tegen te gaan en zo de bloeding te stoppen. Alveron Pharma ontwikkelt een medicijn dat in geval van nood in staat is om deze 'ongewenste' effecten van bloedverdunners terug te draaien.

Meer dan 30 miljoen patiënten in westerse economieën krijgen bloedverdunners voorgeschreven en ongeveer 3% (1 miljoen patiënten) lijdt aan spontane bloedingen in bijvoorbeeld de hersenen of de maag als gevolg van gebruik van deze middelen. Met name hersenbloedingen zijn gevaarlijk, met een sterftecijfer van 30-50%. Daarnaast is de aandoening verantwoordelijk voor ongeveer 50% van de invaliditeit die gepaard gaat met een beroerte als geheel. Het gebruik van bloedverdunners verhoogt de kans een hersenbloeding aanzienlijk – en met een vergrijzende bevolking is dit een groeiend probleem.

Draagbare diagnostiek

Nieuwe ontwikkelingen op het gebied van draagbare tests en communicatie op afstand maken het  mogelijk om bloedingen op te sporen in een ambulance. OKL-1111 is geschikt om in deze omgeving toegediend te worden. Door het medicijn nog voor aankomst het ziekenhuis toe te kunnen dienen verwacht Alveron Pharma een grote impact te kunnen hebben op sterfte en invaliditeit bij (onder meer) hersenbloedingen.