Oost NL

Fruitsiropenproducent 'Roze Bunker' vestigt zich in de Betuwe

De Roze Bunker, een fruitsiropenproducent die smaakvolle limonade maakt van lokale reststromen, vestigt zich in Culemborg. Oost NL ondersteunde het bedrijf bij haar vestiging en begeleidt het bedrijf met verdere inbedding in de regio.

De ‘fruitslagers’ van de Roze Bunker zetten hun bedrijf op in 2015 in Utrecht. Van oorsprong de Roze Bunker is een kunstenaarscollectief. De naam verwijst naar een vriendelijke en veilige broedplaats voor creatieve ideeën. Het idee om siropen van reststromen te maken ontstond met de ogenschijnlijk simpele vraag: ‘waarom zouden we frisdranken uit het buitenland inkopen, terwijl dit eigenlijk duur transport van water is?’

De verhuizing van Utrecht naar het nabijgelegen Culemborg in 2021 is een logische stap in de groeiambitie van het bedrijf: De Betuwe is de oorsprong van hun grondstoffen voor hun siropen en dus een strategische en duurzame locatie. Culemborg heeft een directe treinverbinding naar Utrecht, is ook over de weg goed bereikbaar en toch in hartje Betuwe. “In Culemborg heeft De Roze Bunker de ruimte voor een productielocatie, en daarvoor zoeken wij ook nog co-vestigers om in een duurzame voedingsproductiecoöperatie samen te werken,” vertelt eigenaar Jeroen Groot.

Roze Bunker

Vanuit Culemborg zal de Roze Bunker haar siropen produceren en siroopdispensers voor horeca en bedrijven verkopen. De regionale ontwikkelingsmaatschappij Oost NL introduceerde het team van de Roze Bunker in het netwerk van bedrijven in voedselproductie en -verwerking, de circulaire werkgroep van Foodvalley NL, en  initiatieven in het Voedselwaarde-programma.

Susan van Boxtel, teammanager Food bij Oost NL: “De Roze Bunker is een heel leuk initiatief, met veel maatschappelijke impact. Het bedrijf zoekt ook nadrukkelijk de samenwerking met andere bedrijven. Een aanwinst voor de regio.”

Op dit moment werken vijf mensen in het Roze Bunker kernteam met name in de productie en sales. De ambitie is om over drie jaren tien fulltime medewerkers te hebben. De Roze Bunker draagt bij aan de klimaatambities van Oost-Nederland: Er is minder transport van frisdranken nodig. Daarnaast draagt het bedrijf ook bij aan verwaarding van reststromen in de fruitteelt van de Betuwe.