Oost NL

Fotonica bedrijf LioniX in Zuid-Koreaanse handen

​Het Enschedese Panthera verkoopt haar belang in Lionix International aan het Zuid-Koreaanse Magic Micro, een producent van led- en elektronische componenten. Oost NL is actief betrokken bij de ontwikkelingen van Panthera, onder andere als aandeelhouder en financier. Mede door een lening uit het Innovatiefonds Overijssel kon het Enschedese Panthera zich versneld ontwikkelen tot een wereldspeler op het gebied van fotonica.

20180702_095115

Fotonica heeft de toekomst

Fotonica is vooral bekend vanwege het vermogen om data te versturen. Waar koper data met elektronen verstuurt, doet glasvezel dat met fotonen, oftewel licht. Die techniek kan op meer manieren worden toegepast dan voor alleen datatransport. Binnen Europa is fotonica een van de belangrijkste innovatieve technologieën. Nederland is koploper op het gebied van geïntegreerde fotonica.

Groei in Twente

Met de overname streeft het Zuid-Koreaanse bedrijf ernaar zijn positie in 5G-netwerken en biosensoren uit te breiden. Fotonische chips zijn nodig om de stap naar 5G te maken. Door de overname krijgt LioniX International toegang tot meer kapitaal zodat het zijn groeistrategie verder kan vervolgen. Dit leidt tot extra banen en versterkt het fotonica eco-systeem rond de Universiteit Twente. Bovendien mag het bedrijf gebruik maken van faciliteiten van Magic Micro, zoals cleanrooms.

Oost NL blijft betrokken als aandeelhouder van Panthera en PhiX en ondersteunt, als ontwikkelingsmaatschappij voor Oost-Nederland, de interessante ontwikkelingen op het gebied van fotonica.