Oost NL

Europese SME Strategie

Eddy van Hijum, gedeputeerde in Overijssel, presenteerde zijn advies over de Europese strategie voor het MKB tijdens de European Week of Regions & Cities, EWRC. Aandacht voor het mkb is uiterst relevant, aangezien meer dan 70% van de bedrijven in Europa een mkb-bedrijf is. Think East Netherlands maakte hiervan een video opname. 

eddy

"Het mk​b speelt een grote rol in onze economie en de transities die we in Europa doormaken. Het is belangrijk dat Europese regelgeving het mkb in staat stelt hun cruciale rol te vervullen in deze duurzame en digitale transitie. De mkb strategie kan hierbij helpen." - Van Hijum​​​​​
 

 

In zijn rol als rapporteur voor het Comité van de Regio's zijn vier aanbevelingen opgesteld voor de Europese Commissie, het Europees Parlement en de Raad:

  1. Zorg voor meer variatie in, en toegang tot financiering voor het mkb.
  2. Investeer, als EU, in maatschappelijke uitdagingen en maakt aanbestedingen mkb-vriendelijk.
  3. Bestrijd oneerlijke concurrentie van buiten de EU.
  4. Stel regionale hubs instaat om de verbinding te leggen tussen mkb in de regio en de EU.

Eddy van Hijum heeft in samenwerking met Windesheim ook een onderzoeksrapport gepresenteerd over SME beleid in Europa. In het onderzoek wordt ingegaan op de kansen van een beleid met een plaatsgebasseerde benadering, ook in relatie tot herstel van de COVID-19 crisis.

 

Think East Netherlands

De 24 regionale partners binnen Think East Netherlands onderschrijven zijn reactie.

English version.

Download: