Oost NL

Eerstesteenlegging Advanced Manufacturing Center

Vertegenwoordigers van de Universiteit Twente en het Fraunhofer Innovation Platform for Advanced Manufacturing (FIP-AM@UT) kwamen 26 april 2022 bijeen voor de eerstesteenleggingsceremonie om de bouwfase van de nieuwe kantoor- en industriële testomgeving in Enschede in te luiden.

Afb. Eerste steen 3d geprint1.jpg

De ceremonie werd georganiseerd door Kennispark Twente op de locatie van de toekomstige thuisbasis van FIP-AM@UT. Het is de bedoeling dat het complex eind 2022 klaar is en voldoende ruimte biedt aan 50 medewerkers.

De nieuwe locatie biedt niet alleen veel meer ruimte dan de bestaande locatie op de campus van de Universiteit Twente, maar biedt ook essentiële kansen om de zichtbaarheid in en buiten de regio te vergroten. Deze nieuwe locatie zal bovendien de beschikking hebben over een zogenaamde testfabriek, een industriële testfaciliteit, die speciaal is ontworpen om geavanceerde Industrie 4.0-oplossingen te demonstreren aan de industriepartners.

De testfabriek wordt een state-of-the-art ‘leerfabriek’, volledig operationeel, met de meest up-to-date productiesystemen en advanced manufacturingconcepten en -technologieën. Dit creëert een perfecte omgeving om Industrie 4.0 operationeel te demonstreren. Het pand zal bestaan uit zo’n ±1000 m² aan kantooroppervlak, verdeeld over vier verdiepingen, en een testproductiefaciliteit van 925 m².

Prof. dr. Ian Gibson, een van de directeuren van FIP-AM@UT, lichtte toe dat de plannen voor het Advanced Manufacturing Center (AMC) de waarden en doelen van de organisatie weerspiegelen en in de praktijk brengen. "Hightechapparatuur en intelligente digitale technologieën maken agile en flexibel werken mogelijk. In combinatie met onze cultuur van streven naar uitmuntendheid en optimale samenwerking, kunnen we werkplekconcepten creëren die out-of-the-box denken aanmoedigen om impactvolle oplossingen voor onze klanten te stimuleren."

De komende jaren zal het AMC steeds verder op zoek gaan naar nieuwe manieren om studenten in de organisatie te integreren, waardoor ze zich verder kunnen ontwikkelen in een breed scala van industriële en technologische sectoren. Een primair doel van het FIP-AM@UT is om sterkere partnerschappen te creëren in de regio en praktische en kosteneffectieve oplossingen voor de productiesector te realiseren. Met dit in het achterhoofd verwacht het AMC uit te groeien naar meer dan 40 fulltime medewerkers. 

Waarom Kennispark Twente?

"Innovatie en Ondernemerschap. Kennispark Twente in Enschede heeft op beide vlakken een uitstekende reputatie. Hun innovatieve karakter en bereidheid om kennis te delen en krachten te bundelen, spreken onze organisatie erg aan. We voorzien een lange en vruchtbare samenwerking met Kennispark Twente," aldus Maurice Herben, Directeur van FIP-AM@UT.

Bron: FIP-AM@UT