Oost NL

Eerste ondernemers aan de slag met kunststofrecycling ondersteund door Di-Plast

Er is nog een wereld te winnen als het gaat om het gebruik van gerecycled plastic. Europees programma Di-Plast onderzoekt hoe plastic op een hoogwaardige manier gerecycled kan worden door alle schakels in de keten te volgen. Een belangrijk onderdeel van dit programma is het ondersteunen van mkb-ondernemers, die plannen hebben om zelf plastic te recyclen of gerecycled materiaal te gebruiken voor hun producten. Met vouchers en expertise helpt Di-Plast met het waarmaken van deze plannen en het verminderen van het gebruik van ‘virgin plastics’. Twaalf bedrijven hebben na de eerste call een voucher toegekend gekregen.

DiPlast Kunst-S

Er is een mismatch tussen het aanbod van gerecycled materiaal (recyclaat) en de vraag. Veel afnemers zijn gewend aan de eigenschappen van ‘virgin kunststof’, waardoor ze de stap naar gerecycled materiaal niet durven te zetten. Door de kwaliteit van het recyclaat te onderzoeken en vast te leggen in digitale tools blijkt dat er veel meer toepassingen mogelijk zijn. In de matrixtool die via Di-Plast wordt ontwikkeld, kunnen bedrijven snel zien welke mogelijke alternatieven er zijn.

Kunst-S aan de slag met ‘moeilijk afval’

Een van de bedrijven die met ondersteuning van Di-Plast aan de slag gaat met kunststofrecycling is Kunst-S. De designstudio uit Hardenberg zet gebruikt kunststof om in onder andere plaatmateriaal, een collectie vazen en op zichzelf staande kunstobjecten. Lisanne Kamphuis, oprichter van Kunst-S, gebruikt de toegekende Expertise-voucher vanuit Di-Plast om te onderzoeken of ze het huidige proces zo kan verbeteren dat er ook ‘moeilijk kunststofafval’ gerecycled kan worden. “Wij willen ook Pet-G, ABS en Acrylaat, recyclen tot visueel aantrekkelijk plaatmateriaal. Onze machines zijn daar nu nog niet geschikt voor. Met dank aan de voucher kunnen we in de nabije toekomst platen produceren van recyclaat die prijstechnisch, kwalitatief en visueel gelijkwaardig zijn aan virgin kunststoffen en kunnen concurreren met hooggewaardeerde materialen al steen, hout en keramiek. We verwachten dat de consument dan kiest voor het duurzame product gemaakt van dit halffabricaat.”

Circulaire economie

Di-Plast is een INTERREG-project waarin verschillende partijen en kennisinstellingen in Duitsland, Luxemburg, Zuid- en Oost-Nederland met elkaar optrekken om barrières om recyclaat te gebruiken te doorbreken. Oost NL is vanuit Oost-Nederland initiatiefnemer van Di-Plast en ontwikkelde dit project samen met het Polymer Science Park in opdracht van de provincies Overijssel en Gelderland. “Circulariteit is een belangrijk thema, omdat we zonder hergebruik van grondstoffen de aarde uitputten. Di-Plast levert hier een belangrijke bijdrage aan door zowel onderzoek naar hoogwaardige recycling te ondersteunen als bij te dragen aan tastbare projecten bij mkb-ondernemers in de regio. Het is bijzonder om te zien hoeveel innovatieve plannen en bruikbare ideeën leven bij bedrijven, die we door het bieden van expertise en vouchers verder op weg helpen”, zegt Erik Plaggenmarsch, projectmanager Di-Plast bij Oost NL.

Update 7 februari 2022: De tweede call is inmiddels gesloten (1 december 2021- 15 januari 2022).