Oost NL

Dutch Circular Polymer Valley benoemd als Best Practice

Dutch Circular Polymer Valley (DCPV) is door het Europese Comité voor de Regio’s benoemd als een van de Best Practices van de Green Deal Going Local. Een initiatief om binnen Europa de beste duurzame regionale projecten te verzamelen, zichtbaar te maken, te promoten en voor herhaling vatbaar te maken.  

Green Deal

Door de productie van kunststoffen putten we fossiele grondstoffen uit, belasten we het milieu en dragen we bij aan klimaatverandering. Het circulair maken van de kunststoffen is daarom een belangrijke maatschappelijke uitdaging. Dutch Circular Polymer Valley (DCPV) heeft als doel om het bewustzijn rond circulair produceren en consumeren te vergroten, de kennispositie op het gebied van circulaire kunststoffen te versterken en meer bedrijven in de kunststofsector circulair te laten produceren. Dit moet leiden tot toename van bedrijvigheid op het gebeid van circulaire kunststoffen en een afname van het gebruik van fossiele grondstoffen. Zo wil de Regio Zwolle haar positie op het gebied van circulaire polymeren verder versterken. Hiervoor ontving DCPV uit de Regio Deal Regio Zwolle een financiële bijdrage van het Rijk.

Kunststof van koffiedrab

DCPV bundelt bestaande initiatieven en ondersteunt nieuwe ideeën om de transitie naar een circulaire economie te versnellen. Zo heeft Olaf Vermeulen van de Zwolse start-up OVDesigns een methode ontwikkeld om koffiedrab om te zetten in kunststof. Biologisch afbreekbare kunststof is niet nieuw, maar wel in combinatie met koffie. “Wat ook bijzonder is aan ons product, is dat het in alle spuit-gietmachines te gebruiken is. Er zijn veel biobased materialen die slecht voor de machines zijn. Het risico is dan dat het materiaal zich ophoopt en een blok vormt, waardoor de machines vastlopen. Dat gebeurt bij onze materialen niet” legt Vermeulen uit in een gesprek over zijn innovatie.

Met behulp van een Di-Plast-voucher ontwikkelde hij een variatie aan kunststoffen, die klaarliggen voor klanten die kiezen voor circulair. OVDesigns heeft de voucher gebruikt om meerdere recepturen te ontwikkelen en te testen. Dat gebeurde bij Polymer Science Park, gevestigd naast de Zwolse incubator Zwinc, waar de start-up is gevestigd.

Best Practices

Het Europees Comité van de Regio’s is een politiek orgaan van de Europese Unie. Het Comité biedt regio’s, districten, provincies, gemeenten en steden de mogelijkheid om instellingen van de EU rechtstreeks van advies te voorzien. Een van de werkgroepen is ‘Green Deal Going Local’, bedoeld om de bijdrage van steden en regio’s aan de doelstellingen van Europese Green Deal onder de aandacht te brengen.

Op de interactieve kaart staan inmiddels Best Practices uit heel Europa. Vijftien daarvan komen uit Nederland. Dutch Circular Polymer Valley is daar nu aan toegevoegd als voorbeeld van de transitie naar een circulaire economie. De belofte is om gehonoreerde projecten onder de aandacht te brengen van Europese instellingen en andere belanghebbenden.

Over DCPV

Dutch Circular Polymer Valley is een samenwerkingsverband van overheden, bedrijven en kennisinstellingen in Regio Zwolle waaronder: Polymer Science Park, Lectoraat Kunststoftechnologie Hogeschool Windesheim, ZWINC., Natuur en Milieu Overijssel, Waardering, NV ROVA Holding/ Cirkelwaarde, Partners for Innovation, Kennispoort Regio Zwolle en Oost NL. Samen met ondernemers stimuleert DCPV innovaties en samenwerking om het aandeel gerecycled kunststof materiaal te laten stijgen, met als doel een is om een circulaire, toekomstbestendige en concurrerende kunststofsector te realiseren.